novi recept
DOMAĆICE, DA LI STE SPREMNE ZA PRAVU USKRŠNJU POGAČU? Pažljivo pročitajte recept i spremićete je za tren!
Evo šta vam je potrebno za uskršnju pogaču.
Uskršnja pogača tradicionalno se pravi u ranu zoru na sam dan Vaskrsa. U nju se utiskuje ofarbano jaje, a služi se ukućanima uz doručak.
Evo šta vam je potrebno za uskršnju pogaču.
Sastojci:
250 ml mleka 250 ml vode 40 gr kvasca 1 kašika šećera 2 kašičice soli 50 ml ulja 600 – 700 gr brašna ( ja sam stavila 200 gr integralnog brašna i ostatak pšenično ) 125 gr margrarina 100 gr sira 1 žumance semenke lana
Priprema:
Pomešati toplo mleko i toplu vodu, pa dodati kvasac i šećer i razmutiti. Dodati pola mere brašna pa mešati kašikom. Dodati 1 kašičicu soli, ulje ( skoro sve, ostaviti 1 kašiku ). Sve vreme mešati kašikom uz postepeno dodavanje brašna. kad već ne možete da mešate zamesite testo.
Nije potrebno dugo mesiti jer ste kašikom već dobro izradili.
Umesiti mekano i glatko, pa namazati onim preostalim uljem i ostaviti da kisne 30 minuta na toplom mestu.
kada je testo nakislo malo ga premesiti i razvući u pravougaonik ( 35 x 55 cm )
Umutiti margarin, sir i 1 kašičicu soli pa sa ovom smesom premazati razvučeno testo.
Testo sad urolati i saviti u krug ( obruč )
Iseći rolat na trake 1 – 2 cm debljine, ali trake ne seći do kraja, ostavljati malo ne isečeno da bi de pogača imala na čemu držati.
Svaku drugu traku izvrtati unutar obruča a trake između malo izokretati.
Napraviti 5 loptica od aluminijumske folije i ubosti ih na mesta gde će biti jaja.
Ostaviti tak oda kisne, pa premazati pogaču žumancetom i posuti lanenim semenom.
Staviti da se peče na 180 stepeni oko 30 minuta.
Kada se pogača ispekla kuglice od folije povaditi pa na njihovo mesto staviti Usršnja jaja.
Prijatno.
(Espreso/Domaći recepti)