Novogodišnji slaniši, Foto: Privatna arhiva

PRAZNIČNO

SPREMALA SAM NOVOGODIŠNJE SLANIŠE, OVO RETKO KOME PADA NA PAMET: Novinarka Espresa deli sjajan recept sa vama

Znamo da su praznični slatkiši sastavni su deo svakog stola, ali ne smemo zaboraviti da i slaniši, ukoliko se potrudimo, mogu biti predivan detalj praznične trpeze

Objavljeno: 01.01.2021. 17:00h

Kako se blizi kraj godine, tako postajemo sve više obuzeti idejma o različitim vidovima dekoracije. Ali ne treba zaboraviti da je i priprema jela u prazničnom duhu takođe važan deo novogodišnjih rituala.

Znamo da su praznični slatkiši sastavni su deo svakog stola, ali ne smemo zaboraviti da i slaniši, ukoliko se potrudimo, mogu biti predivan detalj praznične trpeze.

Ovoga puta, rešila sam sa vama podeliti pripremu svog novogodišnjeg slaniša. U pitanju je domaća proja u obliku DEDA MRAZA. Znaaaaam, zvuči nemoguće, ali sada ćete videti kako sa malo truda sve postaje MOGUĆE. Evo recepta, pa zapišite ako vam se dopadne...

foto: Bojana Aleksić Pešić

Potrebne namirnice za ovaj slaniš su:

- 3 jaja,

- 2 šolje kukuruznog brašna,

- 1 šolja belog brašna,

- 1 šolja jogurta

- pola čase kisele vode

- 1 prašak za pecivo,

- ½ šoljice ulja

- 1 kašičica soli (ja stavljam himalajsku)

- sir (količina po želji)

foto: Bojana Aleksić Pešić

Sve namirnice sjediniti i izručiti u silikonski kalup oblika DEDA MRAZA (koji je prethodno stavljen u pleh), bez dodatnog uljenja kalupa.

Pravilo: Ne sumnjajte u sposobnost silikonskog kalupa, jer kad ga jednom probate – stalno ćete ga koristiti.

Ubaciti u rernu na 200 stepeni i peći slaniš oko pola sata dok fino ne porumeni.

U tome je cela mudrost, a izgleda vrlo primamljivo, zar ne?

Koje su vaše ideje za pripremu praznične trpeze i kako ćete vi uveseliti vaše ukućane? Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Bojana Aleksić Pešić)