šanker godine
NISAM MOGLA DA PRESTANEM DA PLAČEM OD SREĆE! Dragana je dobila prestižnu nagradu, a OVO SU NJENI TRENUCI SLAVE!
Naša sagovornica je dokaz da je snove moguće ostvariti
Neki ljudi godinama tragaju za svojom srećom i čekaju da njihovi snovi dođu na red za ispunjenje, a nekome se takav trenutak dogodi mnogo ranije. Dragana Ranković poreklom je iz mesta kod Loznice, a uspela je svoje snove da ostvari u dalekom Dubaiju.
Svoju priču, ova mlada dama je odlučila da podeli sa svima i da pošalje važnu poruku javnosti. Snove je moguće ostvariti, samo je potrebno verovati u njih i truditi se kako bi u uspehu uživati što više.
1. Kada se javilo interesovanje baš za posao barmena?
Imam 28 godina, i skoro osam punih godina radim kao barmen. Interesovanje za ovaj posao mi se javilo kada sam počela da radim za čuveni "Dali Bar" u Beogradu. Nikola Tanić aka Džoni me je naučio svemu i uvek gurao i govorio da ja mogu još više.
2. Koliko je vremena potrebno da se nauči ovaj zanat i da li ste samouki?
Veoma je lagano da se uzme šejker i napravi koktel, ali potrebno je vreme da se sve savlada, iskreno ja još uvek učim i ne mogu da kažem da baš sve znam. Svaki dan se pojavljuju nove knjige, nove tehnike, novi kokteli.
3. Kako vas je put doveo baš u Dubai i koliko se već dugo tamo bavite ovim poslom?
Dugogodišnji prijatelj me je predložio da dođem ovde i da okušam svoju sreću. U tom trenutku sam Imala 24 godine i ništa da izgubim. Za 3 nedelje moja Viza i avionska karta su bili spremni i ja sam otišla. Dubai 4 godine, sve ukupno 8 godina.
4. Koji vam je omiljeni koktel, a koji je najteži za pravljenje? Da li postoji neki sastojak koji je veoma težak za nalaženje?
Zaljubljenik u New Orleans, jazz i hedonism, pronasla sam svoj koktel - Sazerac. Mix konjaka, apsenta, limunovog soka i bitters. Za mene “najteži” koktel je Bloody Mary. Iako je savršen lek za mamurluk isto tako treba million sastojaka i previše vremena, ali sam uspela da nađem prečicu kako da ga Pravim. Danas su bar i kuhinja veoma povezani tako da pristup sastojcima je veoma lagan, ništa nije nemoguće.
5. Da li ste vi osmislili neko piće?
Da, kokteli koji su bili na raznim takmičenjima i na koktel meniju gde sam radila i gde trenutno radim. Passion Garden, Mon Cheri, Truffle Diamond, Raspberry Dali..
6. Objasnite nam kako se dobija nagrada koja vas je nedavno obradovala, da li ste učestvovali u takmičenju ili se radi o nekoj drugoj vrsti nadmetanja?
Sve je počelo u oktobru kada je izasao “konkurs”. Ljudi iz ugostiteljstva su počeli da nominuju osobe koje zaslužuju da ponesu nagradu "Bartender of the year", "Bar manager of the year", "Waiter of the year" . Ogranizatori nagrada su me pozvali i rekli da sam dobila preko 150 nominacija i poslali mi upitnik da odgovorim na pitanja i da napišem svoja dostignuća.
Uz pomoć mog tima napisala i poslala sam. Nisam znala ko su sudije ni kako će da se izabere. Sudije su dolazile i gledale kako radim, isprobavale koktele sa menija, pričale sa gostima bukvalno su ispitivali sve. Krajem novembra sam saznala da sam usla u uži krug i euforija je pocela.
Dodela nagrada se desila 08.12.2020. u jednom od prestižnih hotela.Dodela je počela, kategorija po kategorija. Izašla sam iz prostorije jer više nisam mogla da podnesem pritisak i u tom trenutku direktorka me je pozvala na telefon. Iskreno ovo je nešto što dokazuje da te ljudi vide, da su čuli za tebe, da te znaju, da si uspeo. Vratila sam se za sto i kategorija “Bartender of the year” je počela.
Posle par minuta dramaticne pauze moje ime je izgovoreno i ja sam počela da skačem kao luda i da plačem, nisam verovala. Diploma/medalja je doneta na moj sto i ja nisam mogla da prestanem da plačem i vrištim od srece, zaustavila sam program na par minuta moja porodica je svo vreme Bila na Skype-u sa mnom i pratila svaki trenutak.
7. Gde planirate da nastavite svoju karijeru?
Još uvek sam ovde, Dubai UAE i prelepo mi je. Razmišljam dosta o Europi možda London i Amsterdam ali videćemo sta ce biti. Nikad se ne zna šta nosi dan a šta noć.
8. Da li je istina da barmen zna sve tajne i da je idealan za poveravanje i "ispovest"?
Hehehe to je veoma taćno, sve vidimo i sve čujemo. Najbolji smo psihijatar koji te i opusti i napije, iako nekad hoću da izađem iz bara i ne mogu više da podnesem pritisak i rad, ali onda razmislim i setim se svih gostiju, svih priča, svih šotova raskida i mirenja. Neopisiv osećaj kada znaš da ti je potpredsednik Luxemburga sedeo za barom i pricala svoje priče iz mladosti ili običan mladić kojem je srce slomljeno i pokušavamo skupa da saznamo zašto se to desilo.
Dragana je uspela da dostigne cilj o kome je sanjala, ali njena priča će tek da dobije na značaju u budućnosti. Ceo svet čeka da upozna ovog neodoljivoh barmena i da proba njene neverovatne koktele. Ko zna, možda ćemo nekada i piti koktel sa njenim imenom i čitati o njenim neverovatnim dostignućima.
(Espreso.co.rs)