melem
OVAJ NAPITAK JE PRAVA VITAMINSKA BOMBA: Čuveni doktor otkrio i šta da izbacite od hrane, TO STVARA SLUZ (RECEPT)
''Treba smanjiti mlečne proizvode jer stvaraju višak sluzi koja pogoduje respiratornim oboljenjima. Smanjite testenine. Nemojte spavati posle obroka''.
Kako da u doba korone pojačamo energiju i imunitet svog organizma, pitali smo prof. dr Stanišu Stojiljkovića, šefa katedre za Ekološko inženjerstvo na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu i autora knjige „Moć i nemoć organizma“.
- Imunitet organizma se jača u principu na duže staze. Treba imati u vidu da sistem prerade hrane i sistem disanja uzajamno koordiniraju. Većina nas uvek pita šta prvo da radi i kako da brzinski ojača imunitet. Moj savet da ne gutamo hranu dok jedemo, da smanjimo količinu dehidrirane hrane (slatke i slane grickalice), pravimo pauzu između obroka i u ishranu uvedemo više tremički prerađenog povrća (tikvce, mahunarke, šargarepu, ren). Treba smanjiti mlečne proizvode jer stvaraju višak sluzi koja pogoduje respiratornim oboljenjima. Smanjite testenine. Nemojte spavati posle obroka – kaže profesor Stojiljković i otkriva nam recept za melem koji može da nam ojača organizam:
Potrebno je:
1 l mleka, 100 g integralnog pirinča, 50 g suvog grožđa, 6 suvih šljiva bez koštica, 20 g lanenog semena, malo prirodne vanile, 200 g bundeve, 1 dunja, kašičica cimeta, šaka brazilskog oraha
Priprema:
Kuvajte na laganoj vatri u litri mleka pirinač, suvo grožđe, suve šljive i laneno seme, dok ne bude gusto kao sutlijaš. Dodajte i malo vanile radi boljeg ukusa. Već skuvanoj masi dodajte bundevu i dunju, dinstanu ili prethodno ispečenu u rerni. Masu u završnoj fazi dobro izmešajte, pa pospite cimetom i iseckanim brazilskim orahom.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Žena.blic.rs)