neverovatno
NAJJAČI KUHINJSKI TRIK IKADA: A malo ljudi zna za ovo
Ali, verujemo da niste znali, da postoje namirnice, koje koristimo gotovo svakodnevno, a možemo ih sačuvati za kasnije, upravo zamrzavanjem
U zamrzivaču uglavnom čuvamo povrće, voće, meso, pa možda i neka gotova jela.
Ali, verujemo da niste znali, da postoje namirnice, koje koristimo gotovo svakodnevno, a možemo ih sačuvati za kasnije, upravo zamrzavanjem.
Na taj način ćete ih zaista utrošiti, a ne baciti i, što je najbitnije, uštedeti novac. Evo šta sve zapravo može u zamrzivač i koliko dugo može da stoji.
Brašno – 2 godine
Zamrzavanje brašna nije toliko problem skladištenja, već koristan način sprečavanja malih parazita da nađu put do paketa. Samo stavite brašno u savršeno suve hermetičke kutije kako ne bi došlo do vlage, navodi se na portalu finedininglovers.com.
Jaja – godinu dana
Razbijte jaja, umutite s mrvicom soli ili šećera, u zavisnosti da li će vam biti potrebna za slana ili slatka jela. Izlijte u vrećice za zamrzavanje ili male posude koje se mogu dobro zatvoriti, navodi se na portalu eatthis.com.
Smeđi pirinač – godinu dana
Ovaj pirinač sadrži više ulja od belog, pa ne može toliko izdržati na polici. Kako ga ne bi bacili jer je šteta zbog njegovih hranjivih sastojaka, bolje ga sačuvajte u zamrzivaču.
Mleko – 3 meseca
Ako se u vašoj kući mleko troši u velikim količinama, zamrznite zalihu koju ćete uvek imati spremnu. Najbolje ga je zamrzavati u posudama koje se mogu dobro zatvoriti (kao što su plastične flaše). Pre upotrebe ga dobro promešajte.
Maslac – 6 meseci
Ukoliko ste na akciji kupili i više maslaca ili margarina nego što vam treba – zaledite ga. Tako ćete ga uvek imati pri ruci, a nećete morati da brinete zbog isteklog roka.
Orašasti plodovi – 1 do 2 godine
Kako bi izbegli gorak ukus i užeglost ovih namirnica, zamrznite ih u kesicama sa što manje vazduha.
Sos (pire) od paradajza – 3 meseca
Ukoliko imate paradjz pire u tubi ili konzervi, a nećete ga iskoristiti u skorije vreme – zamrznite ga. Prebacite ga prvo u posudu za led, a potom kockice stavite u kesu za zamrzivač.
Hleb – tri meseca
Ako ste jedni od onih koji bacaju puno hleba – zamrzavanje je pravo rešenje za vas. Ukus će mu biti i dalje odličan, a vi ćete prestati da bacate i novac i namirnice.
Posebno je dobro da ga, nakon što ga izvadite iz zamrzivača i odledite, podgrejete u rerni. Biće kao da ste ga upravo doneli iz pekare.
Javorov sirup (stopostotni) – zauvek
Čuvate li ga u zamrzivaču, može trajati večno.
Sveži začini: bosiljak, peršun, celer – 6 meseci
Začine prvo dobro operite, osušite, pa iseckajte sitno. Napunite posude za led seckanim začinom i prelijte vodom, pa stavite u friz ili zamrzivač.
Jedna ova kockica, idealna je mera za supe, čorbe i druga jela. Za lakše skladištenje, kada se začini zalede, prebacite kockice leda u kesu sa zamrzivač i vadite po potrebi.
Vino – 6 meseci
Zatvoreno vino može da stoji, ali, ako ste ga već otvorili, a ne možete da popijete celu bocu, i znate da ga nećete iskoristiti za jelo, najbolje je da ga zamrznete. Postupak je lak: napunite kesice za led ili posudu, a potom ga, kada se zaledi, prebacite u kesu za zamrzivač i vadite po potrebi. Ovakav način čuvanja preostalog vina, sjajan je kad vam treba dodatni šmek za umake ili gulaš.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Objektiv)