Zdravlje
PAŽLJIVO SA VITAMINOM C! Ako ga ne koristite kako treba uopšte neće delovati, a i IMUNITET pati zbog toga!
Često vitamin C zovu i prirodni aspirin i antioksidant
Pametna ishrana koja gradi imunitet nešto je o čemu bi trebalo da razmišljamo tokom čitave godine, ne kada "dođemo" do sezone gripa.
Imunitet se ne gradi kada sezona respiratornih infekcija "zakuca na vrata", kada većina od nas posegne za najzdravijim namirnicama i očekuje da one daju efekat za nekoliko dana.
"O imunitetu ne možemo da mislimo tek kada dođe sezona respiratornih infekcija, jer je potreban određen vremenski period da bi se razvila prirodna otpornost koja nas štiti od infekcija," navodi prof. dr Veroslava Stanković, dijetolog i dodaje da svakako na tom putu treba iskoristiti upravo jesen, kada sazrevaju povrće i voće bogati vitaminima, mineralima i fitohemikalijama koje regulišu delovanje imunog sistema.
"Mikronutrijenti na različite načine pospešuju imunitet. Neki utiču direktno na formiranje antitela, a neki imaju antioksidativnu ulogu, što znači da neutrališu slobodne radikale koji uništavaju naše ćelije, među kojima su i limfociti," rekla je ona.
Koliko vitamina C nam je potrebno dnevno?
Često vitamin C zovu i prirodni aspirin i antioksidant.
Najviše ga sadrže zelena ljuta, crvena i žuta paprika, peršun, crne ribizle, brokoli, kivi, karfiol, kelj, limun i drugi citrusi.
Prilikom pripreme ovih namirnica, trebalo bi voditi računa jer temperatura iznad 60 stepeni Celzijusa, kao i mehanička obrada, uništavaju vitamine.
Zato bi sve ove namirnice trebalo jesti sirove, ili bez preterane obrade.
Dnevne potrebe za vitaminom C iznose 75 miligrama, ali u sezoni respiratornih infekcija slobodno može da se unosi 500 miligrama.
Vitamin C i šećer - greška koju pravimo
Pri unosu vitamina C, trebalo bi povesti računa o tome da šećer, vitamini i otpornost organizma imaju specifičan odnos.
Ako smo uneli puno hrane, šećer i vitamin C će se "boriti" za ulazak u ćelije i vitamin će izgubiti!
"Najjednostavnije rečeno, šećer i vitamin C se takmiče da uđu u naše ćelije. Ako u krvi ima previše šećera, vitamin C će verovatno izgubiti ovu trku jer šećer može ograničiti njegov ulazak u ćelije. Vitamin C je izuzetno važan za borbu protiv slobodnih radikala i patogena, poput virusa, bakterija i raznih mikroorganizama. Ako šećer onemogući ulazak vitamina C, naš imuni sistem slabi i postaje ranjiv. Limun i limeta su neki od najboljih izvora vitamina C i antioksidanata i pomažu alkalizaciji i detoksikaciji, zato bi valjalo piti mlaku limunadu pre svakog obroka," navodi specijalista strukovni nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Mondo.rs)