NISTE JEDINI
SVE VREME SMO POGREŠNO SPREMALI ČAJ: Ako ga kuvate ovako, može vam naneti VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI
Verovatno ste i primetili taj suvi ukus čaja o kojem priča Isark
Čaj prelivate ključalom vodom? Niste jedini. Mnogi, da ne kažemo svi, spremaju omiljeni napitak baš na ovaj način. Evo zbog čega je to potpuno pogrešno.
Profesionalni degustator hrane i pića Martin Isark rekao da nikada ne bi trebalo da ključalu vodu koristite za pripremu čaja.
Vreme je da taj mit zaboravimo. Jako vruća voda ubija ukuse čaja i zapravo vam ostaje neki suvi ukus, uglavnom je to tanin", rekao je Isark, piše britanski "San".
Verovatno ste i primetili taj suvi ukus čaja o kojem priča Isark, a koji savetuje da se za pripremu čaja koristi voda maksimalne temperature do 80 Celzijusovih stepeni, koja čuva ukuse ovog pića.
Ako se pitate zašto se od davnina čaj preliva vrelom vodom, odgovor je sledeći: voda nekada nije bila pitka, pa se prokuvavala kako bi se odstranile bakterije iz nje i taj običaj se zadržao do danas.
Bonus video:
(Espreso.co.rs / Zena.blic.rs)