Pijaca, ilustracija, Foto: Dado Đilas

oprez

REČI NEMAČKOG LEKARA ŠOKIRALE SVET: Ako jedete previše ovog VOĆA, vaš organizam će trpeti velike POSLEDICE

Voće sadrži fruktozu, zato i jeste tako ukusno i slatko.

Objavljeno: 02.10.2020. 13:30h

Nemački lekar Karsten Lekutat kaže da jedenje previše voća dnevno može biti nezdravo.

Voće sadrži fruktozu, zato i jeste tako ukusno i slatko.

"Fruktoza je na kraju krajeva ipak šećer, sa svim problemima koji od previše šećera proizlaze", kazao je.

Jedna jabuka vas čini zdravim, tri često izazivaju masnu jetru, objašnjava Lekutat.

foto: Pritnscreen

Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. Ustvari, u 20 do 30 posto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posledica previše fruktoze.

To dakle znači da bi trebalo jesti samo povrće? Ne, odgovara Lekutat.

"Bio bih srećan kada bi mnogo mojih pacijenata jelo više voća jer ga generalno ljudi jedu premalo", kaže on.

Ali, vredi razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu, jer nije sve voće jednako bogato šećerom.

Dva komada voća, tri povrća

"Banane, jabuke, šljive, imaju mnogo više šećera od narandži ili šumskog voća", objašnjava nutricionistkinja Antje Gal.

foto: Novi.ba

Ona preporučuje dnevno pet porcija voća i povrća Povrće pritom ima prioritet. Primera radi, dva komada voća, tri povrća.

Nije nevažno ni kako se voće konzumira.

"Sveže voće je bolje od obrađenog", napominje Lekutat i dodaje da je u voćnom soku voće visoke koncentracije i brže dospeva u krvotok zbog čega nije pobornik soka od pomorandže ujutro.

Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni "smutijima".

"Kad pogledate sve sastojke, verovatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali u tekućem obliku to se dogodi vrlo brzo", kaže Gal.

Znači li to da treba odustati od smutija i soka od pomorandže? Odgovor je ponovo, ne.

Drugim rečima, konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu. Ko želi da započne dan sokom od pomorandže, mora i da vežba kako bi potrošio uneseni šećer.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)