espreso recept
NEĆETE VEROVATI: Ovaj pekmez se sprema u rerni, a kada ga jednom probate ješćete ga svaki dan
Ako ga budete pravili po ovom receptu, nema ni prskanja voćnog soka od šljive tokom kuvanja u rerni
Pekmez je nešto što svi volimo i zato ovom tekstu vam donosimo recept za džem od šljiva koji se jednostavno priprema a u njemu se uživa preko cele zime.
Ako ga budete pravili po ovom receptu, nema ni prskanja voćnog soka od šljive tokom kuvanja u rerni, veća šerpa i rerna ostaje čista.
Sastojci:
5 kg šljiva
1 kg šećera ili 200 gr po kilogramu
Priprema:
Šljive oprati, povaditi koštice i stavljati u šerpu u kojoj će se kuvati.
Na pola mere iscepanih šljiva pospite pola mere šećera.Preko ide ostatak šljiva, pa preko njega i ostatak šećera.
Rerna zagrejte 200 stepeni.Stavite u rernu, skroz dole.2h se kuva na 200 stepeni. Mešati na svaka pola sata.
Posle 2h smanjite temperaturu na 150, pa kuvajte još sat ipo.
Kada se pekmez skuvao otvorite rernu da se ohladi do 100 stepeni.
Stavite tegle u pleh i poklopce i držite u rerni na 100 stepeni 15 – 20 minuta.
Izvadite iz rerne, punite tegle i vratite u rernu na 100 stepeni još sat vremena, a može i malo duže.
Ostavite da se ohlade.
Čuvati na suvom i tamnom mestu do konzumiranja.
Uživajte
Bonus video:
(Espreso.co.rs)