espreso recept
OVAKO SE SPREMA PINĐUR NA ZAJEČARSKI NAČIN: Skroz je drugačiji od drugi, U OVOME JE CAKA
Bolji nećete jesti
U koji god deo Srbije da odete, uživaćete u fenomenalnoj hrani. I kada se radi o naizgled istim jelima, u zavisnosta od kraja do kraja, postoje neke blage izmene. Danas vam donosimo recept pindjura koji se pravi u Zaječaru.
Potrebno vam je:
8 kg. paradajza
400 gr. vinskog sirćeta
2 velike kašike soli
4 velike kašike šećera
1/2 lit zejtina
6 kg. paprika u svim bojama
Celer, peršun, beli luk
Priprema
1.8 kg. paradajza politi vrelom vodom oljuštiti iseći na komade sa sve semenkama staviti da se kuva.
Kada voda provri dodati 400 gr. vinskog sirćeta 2 k. soli, 4k. sećera. Kuvati sve dok ne ispari voda.
Paprike se prvo ispeku, oljušte i očiste od semena. Potom se ostave preko noći kako bi se ocedile. Sutradan se seku na rezance.
3.Kada se ukuva paprika dodati seckan list celera, peršun i beli luk i kuvati još 10 minuta.
4.Vruć pinđur se sipa u vruće sterilisane tegle, pa ga treba zapeći u toploj isključenoj pećnici, do jutra. Sutradan se preko pinđura stavi komad celofana umočen u esenciju, pa se zatvori metalnim poklopcem ili veže celofanom.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Coolinarka)