PAŽNJA, PAŽNJA
OVO JE UBEDLJIVO NAJČEŠĆE MESTO ZARAZE KORONAVIRUSOM: Većina pacijenata se BAŠ OVDE ZARAZILA!
Testovi su urađeni u 11 različitih zdravstvenih ustanova u 10 američkih država
Nova studija Američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti poredila je odrasle osobe obolele od korona virusa i one sa negativnim rezultatom testiranja. Pokazalo se da je u prvoj grupi dva puta više ljudi koji su odlazili u restorane i to 14 dana pre nego što su se zarazili.
U studiji koja je objavljena u četvrtak anlizirani su podaci 314 odrasle osobe koje su u julu testirane pozitivno na Kovid – 19 jer su imali simptome: 154 njih bile su pozitivne, a 160 negativno.
Testovi su urađeni u 11 različitih zdravstvenih ustanova u 10 američkih država: Kaliforniji, Koloradu, Merilendu, Masačusetsu, Minesoti, Severnoj Karolini, Ohaju, Tenesiju, Juti i Vašingtonu, piše “Si-en-en”.
Istraživači iz Američkih centara za kontrolu i prevenciju biolesti, ali i drugih institucija, pomno su ispitivali odgovore pacijenata na pitanje da li su nosili maske i pitanja o njihovim raznim aktivnostima u zajednici, uključujući i to da li su nedavno ručali u restoranu, odlazili u bar ili teretanu.
Podaci su pokazali da su 42 procenta odraslih koji su bili pozitivni na testiranju, imali blizak kontakt sa najmanje jednom zaraženom osobom, u odnosu na 14 procenata onih koji su bili negativni, a većina bliskih kontakata – 51 odsto bili su članovi porodice.
Istraživači su otkrili da je 71 odsto odraslih obolelih od Kovida-19 i 74 procenta osoba koje su negativne izjavilo da je uvek koristilo neki oblik zaštite za lice u javnosti.
Nije bilo značajnih razlika između pozitivnih i negativnih kada je u pitanju kupovina, okupljanje sa manje od 10 osoba u kući, odlazak na posao, odlazak u teretanu, salon i verske obrede kao i korišćenje javnog prevoza, navodi se u studiji.
Istraživanje treba dopuniti studijom sa većim brojem učesnika, a treba pomenuti da se u njemu nije pravila razlika između obroka unutar restorana i u baštama ove vrste ugostiteljskih objekata.
Naučnici su istakli da su restorani izdvojeni kao rizično mesto zaraze zbog cirkulacije vazduha, na šta nisu uticale mere nošenja maski i držanja fizičke distance jer “dok se jede i pije, ne može ni da se koristi maska”, piše u istraživanju.
Američka agencija za hranu i lekove istakla je da studija nije uvažila da su restorani u 10 pomenutih država primenjivali drugačije mere ograničenja što je bilo jedno do 10 nedostataka koje je izdvojila ova agencija.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Blic žena)