TOKSINI SU NEPRIJATELJ ORGANIZMU
AKO ČESTO ISPUŠTATE VETROVE, to može da znači I OVU STVAR!
Neugodan miris mogu uzrokovati i zdrave namirnice poput jaja ili brokule
Ispuštanju vetrova može biti neugodno ako ste među ljudima, ali je vrlo važno za zdravlje.
"Govori puno o zdravlju probave. Normalno je da ispuštate vetrove nekoliko puta u danu", kaže za Men’s Health nutricionistica Keli Džons.
Evo nekoliko stvari na koje vam ukazuje učestalo ispuštanje vetrova.
Jedete dobre, kompleksne ugljene hidrate.
Ishrana bogata mahunarkama, povrćem, voćem, orašastim plodovima i semenkama ima brojne prednosti.
"Takva hrana osigurava vlakna, škrob i oligosaharide, a sve navedeno su složeni ugljeni hidratii kojim se hrane bakterije u donjem probavnom traktu. Plin je nusprodukt fermentacije, a on se oslobađa kad ispustite vetar", pojasnila je Jones.
Poboljšava zdravlje debelog creva
Ispuštanje vetrova ima povoljan učinak na debelo crevo i smanjuje rizik od komplikacija u budućnosti.
"Zadržavanje može ograničiti pokretljivost creva, što dovodi do nelagode u probavnom sistemu, boli, čak i zatvora", kaže ona.
Pomaže vam da se bolje hranite
Miris i učestalost otkrivaju puno toga o vašoj ishrani.
"Ako je miris neugodan, znači da se hranite s puno proteina, šećera ili zasićenih masti. To može biti slučaj i ako unosite puno alkohola i/ili zaslađivača", dodaje Džons.
Neugodan miris mogu uzrokovati i zdrave namirnice poput jaja ili brokule.
Pomaže vam da otkrijete intoleranciju na hranu
Ispuštanje vetrova ne mora nužno da znači da ste intolerantni na neku hranu.
"Poteškoće s ispuštanjem gasova, bolna nadutost ili neugodan miris mogu ukazivati na intoleranciju na hranu", ističe nutricionistica.
Ako ne konzumirate redovito određene namirnice poput graška ili cvekle, bakterijama u vašim crevima trebaće vremena da se prilagode.
"Dajte svom telu nekoliko dana da se bolje upozna s hranom pre nego što je izbacite iz svog jelovnika. Ako se ništa ne promeni, razgovarajte s lekarom", zaključuje stručnjak.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Index.hr)