EVO O ČEMU JE REČ
NAUČNICI OBJASNILI: Sad se zna zašto više volimo CRVENU HRANU VIŠE OD ZELENE!
Vid je najvažniji pri izboru hrane. Crvena ima prednost nad zelenom jer je hranjivija i ima više kalorija. LJudima je u genetskom kodu zapisano da biraju crvenu pre zelene hrane
Bitka oko povrća vodi se u gotovo svakoj kući. Brokoli deci jednostavno ne izgleda i ne miriše privlačno kao malina. Pogotovo ako je malina gumena i šećerna. Ali nisu deca u potpunosti kriva za svoju izbirljivost.
Ljudima je u genetskom kodu zapisano da biraju crvenu pre zelene hrane (meso pre graška). Nova Italijanska naučlna studija kaže da se pri izboru hrane vodimo njenim izgledom.
- Prema nekim teorijama, naše se čulo vida razvijao tako da s lakoćom prepozna najhranljivije bobice, voće i povrće iz džungle zelenila koje ga je okruživalo - pojasnila je Raffaella Rumiati, koordinatorka ove studije.
Autor studije, dr Francesco Foroni, objasnio je kako nam boja govori puno o namirnicama.
- Što je sirova hrana crvenija, to je verovatnije da je hranjiva, dok zelena boja upućuje na to da ima malo kalorija - pojašnjava dr Francesco Foroni.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Magazin.novosti)