au
DOKTORKA OTKRILA ZABLUDE O NAMIRNICAMA KOJE UNOSIMO, A KRIJU IH GODINAMA! Ovo nikako nemojte jesti za doručak
Zbog toga što šećer važi za "lošu namirnicu" naslušali smo se o njemu raznih stvari, a doktorka otkriva šta je od svega toga istina.
Šećer važi za lošu namirnicu zbog toga što stalan i preteran unos može da napravi probleme u organizmu, između ostalog i da dovede do obolevanja od dijabetesa.Dr Nevena Kardum je za RTS otkrila šta su najčešće zablude, ali i istine u vezi sa šećerom:
Zabluda: Žuti šećer je zdraviji od belog
"Ljudi najčešće misle da jeste, ali suština je da se i žuti šećer dobija industrijskom preradom i da sadrži jako malo nutrijenata, odnosno vitamina i minerala u odnosu na beli šećer", kaže ona.
Zabluda: voće je zdravo i u neograničenim količinama
"I voće se smatra prirodnim slatkišem, jer sadrži proste šećere, ima prirodan, a ne dodat šećer, ali se ne sme konzumirati u neograničenim količinama", upozorava dr Kardum.
Istina: Med je bolji nego šećer
Dr Kardum ovo potvrđuje, ali navodi da i ovde treba biti oprezan.
"Med jeste bolji nego šećer, ali i o njegovom unosu treba voditi računa jer se takođe ubraja u dodate šećere, sa druge strane veruje se da ima neka dodatna dobra svojstva kao što je antibakterijsko, antivirusno, pa pospešuje imunitet, a takođe sadrži i antioksidanse, vitamine i minerale, tako da je svakako bolja opcija u odnosu na beli šećer". kaže ona
Istina: Šećeri su potrebni organizmu
"Šećeri su svakako potrebni organizmu jer su i dalje glavni izvor energije u organizmu. To se pre svega odnosi na prirodne izvore šećera i proste šećere koji dolaze iz voća i povrća", završava priču dr Nevena Kardum.
Potpuno izbacivanje šećera iz ishrane je teško, i smatra se da ste od njega "čisti" tek nakon godinu dana njegovog nekonzumiranja. Ipak, svaki dan, nedelja ili mesec koji provedete na odvikavanju od šećera se isplati i nagrađuje vaš organizam. Prvi korak je uvek i onaj najteži - da počnete.
Izbacivanje šećera je teško i ravno je osećaju odvikavanja od jake zavisnosti. To ne treba da nas čudi ako znamo činjenicu da šećer u mozgu stimuliše iste receptore kao heroin.
Svest o štetnosti šećera se već lagano širii i ljudi počinju da se odvikavaju od njega. Međutim, u međuvremenu je velika šteta već napravljena. Lekari kažu da na jednog otkrivenog ide jedan neotkriveni dijabetičar koji i ne zna da ima šećernu bolest, a procene su da u Srbiji svaki deseti čovek ima ovaj problem.
O tome koliko je šećer štetan, dr Marija Glibetić iz Centra izuzetne vrednosti iz oblasti istraživanja metabolizma i ishrane kaže: "Svi imamo problema sa njim i naš organizam radi protiv nas, vuče nas da uzimamo što jednostavnije izvore energije. Nažalost, nismo svesni onih sekundarnih reakcija koje se u organizmu dešavaju, to je iscrpljenost sistema za varenje, pre svega iscrpljenost pankreasa. Stalnim unošenjem belog šećera mi iscrpljujemo rad pankreasa i onda ulazimo u jednu fazu koja se zove metabolički sindrom koji je karakterisan gojaznošću, povišenim nivoima šećera u krvi, a to je jedan od koraka ka mnogim bolestima, najvažnije - ka bolestima dijabetesa".
(Espreso.co.rs/Mondo)