stalno ćete je jesti
DINJA JE MNOGO ZDRAVA! Skida pritisak i dobra je u borbu protiv MNOGO TEŠKIH BOLESTI
Mršavite uz dinju
Dinju su pre 3000 godina poznavali i u Kini, a najstarijom se dinjom dosad smatrala ona iz 4. veka, pronađena u istoj zemlji. Danas se dinje najviše uzgajaju u Aziji, Americi, Meksiku, ali i mnogim mediteranskim zemljama.
Dinja štiti od bolesti
Obiluje vitaminom C i vitaminom A (neophodan za dobar vid i ten), a u manjim količinama sadrži druge vitamine i minerale, koji je čine nezaobilaznom u očuvanju organizma od kardiovaskularnih bolesti, starenja, a poboljšava i probavu, rad bubrega te smanjuje krvni pritisak. Novija francuska istraživanja pak tvrde da dinja jača i otpornost tela na štetne UV zrake.
Dinja je u ravnopravnom odnosu sa svim ostalim voćem, zbog čega ju je poželjno jesti nekoliko puta na dan.
Mršavite uz dinju
Ako ste na dijeti, dinja je idealna poslastica koja sadrži oko 88 posto vode i samo 11 posto šećera, što je čini fantastičnim letnjim niskokaloričnim osveženjem. Biljna vlakna povoljno deluju na čišćenje duže vreme.
Kako jesti dinju?
Svežu dinju možete jesti samu, dodati u sve vrste voćnih salata ili je poslužiti uz sladoled. Iako odavno poznata kao nezaobilazan sastojak kompota, pekmeza ili sokova, ona je ipak puno više od deserta. Kombinacija dinje i pršute je odličan izbor za predjelo.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Republika)