neverovatno
KOMŠIJE U ŠOKU Mislile su da Dragan u kazanu peče rakiju, a kada su okusile sadržaj progovorili su na španskom
Dragan Jovanović, poznati proizvođač rakije iz sela Zagorica, objasnio je proces pravljenja rakije
Kada kažemo Šumadija, uglavnom je prva asocijacija na vinograde ili i tradicionalnu rakiju od šljive koja se prenosi sa kolena na koleno, ali Draganu Jovanoviću nadomak Topole, ovih dana kroz kazan poteklo je sasvim neobično piće, i to od biljke agava koje se proizvodi na južnoameričkom kontinentu.
Dragan Jovanović, poznati proizvođač rakije iz sela Zagorica, objasnio je proces pravljenja tekile.
- List agave se isecka na sitne komade, usitnio sam ih dodatno u muljaču za grožđe, doda se kvasac i voda. Posle previranja pristupa se pečenju kao i ostalih rakija i od jednog kazana dobije se oko 18 litara čiste tekile. Ukus je identičan kao i industrijska tekila koja se može kupiti u trgovinama, ali kod nas se slabo konzumira - rekao je ovaj proizvođač rakije.
Agava je biljka slična kaktusu ali nije, dolazi iz porodice ljiljana i vrlo je specifičnih karakteristika.
- Njen veoma mesnati list sadrži sok koji ima slađi ukus od meda, veoma je lekovita biljka. Godinama je u mom dvorištu i uvek je tu bila kao ukras, ali sam nedavno od prijatelja saznao kako se pravi poznato piće tekila i onda sam se odlučio da pokušam - dodao je Jovanović.
Tekila se poslužuje sa solju i kriškom limuna, dok u Meksiku se konzumira sa sangrijom, slatkim, začinjenim pićem od narandzinog soka, a dodaci mogu biti i od paradajza ili čilija, tako da se naizmenično piju jednake količine tekile.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/RINA)