SJAJNO
MALINA IZ OVOG SRPSKOG GRADA JE JEDINA KOJA ĆE IĆI KAO ALVA OVE GODINE: Postoji jedna caka, SVI JE ZATO HOĆE
U gotovo netaknutoj prirodi, ovo voće se proizvodi bez upotrebe pesticida
U planinskim selima Kuršumlije, na više stotina hektara, voćari već desetak godina gajemalinu ikupinu. I to bez pesticida jer voće iz organske proizvodnje ima bolju cenu i zagarantovan plasman.
Selo Žuč, sa oko stotinak domaćinstava, poslednjih godina postaje centar voćarske proizvodnje u Gornjoj Toplici.odina postaje centar voćarske proizvodnje u Gornjoj Toplici.
Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, u gotovo netaknutoj prirodi, maline i kupine proizvode se bez upotrebe pesticida.
- Ne prskamo hemijom i uspeva dobro. Nadmorska visina odgovara za to voće - kaže proizvođač malina Milorad Lazić.
Arsenije Todorović iz sela Igrište kod Kuršumlije ističe da trenutna cena odgovara potrebama voćara.
- Trenutno je 200 dinara u hladnjači kojoj dajemo i sa kojom imamo potpisan ugovor i sarađujemo već pet, šest godina - objašnjava Todorović.
Mnogi proizvođači su otišli korak dalje - u preradu i obezbedili bolju zaradu.
- Pravimo od malina džem, slatko, likere, kompote, prelive za kolače i torte, sapunčiće, kreme, maske, kozmetiku - navodi Biljana Lazić iz sela Žuč.
Jovica Đinović iz stručne poljoprivredne službe Opštine Kuršumlija kaže da je u tom kraju sve više ljudi koji rade malinu po principu organske.
- Ne samo što su prirodni uslovi povoljni i dobri, nego je narod iskoristio te uslove, naravno u saradnji sa otkupljivačima, prerađivačima - objašnjava Đinović.
Opština Kuršumlija subvencioniše organsku proizvodnju sa 20 miliona dinara godišnje za podizanje novih zasada i izgradnju mini hladnjača.
Bonus video:
(espreso.co.rs/SD)