Jod / Ilustracija, Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

GUBITE KOSU I STALNO VAM JE HLADNO? Lako se gojite, umorni ste i teško pamtite - MOŽDA VAM NEDOSTAJE OVAJ MINERAL

Važan je za imunitet i neophodan je trudnicama i dojiljama

Objavljeno: 12.06.2020. 08:37h

Jod je prirodni mineral od velikog značaja za ljudski organizam, a posebno je važana za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Unosi se pravilnom i uravnoteženom ishranom, a njegov nedostatak izaziva niz neprijatnih simptoma. Takođe, važan je za imunitet i neophodan je trudnicama i dojiljama.

Ovo su glavni simptomi nedostatka joda:

Oticanje vrata

Usporavanje rada metabolizma, odnosno povećana telesna težina

Gubitak kose

Suva koža

Poteškoće s memorijom

Osećaj hladnoće

Aritmija i umor

Problemi u trudnoći

Kako možemo putem hrane da unesemo jod?

Namirnice koje su najbolji prirodni izvor joda su morska riba i plodovi mora, kao i morske alge, a od lakše dostupnih namirnica to su jaja, mleko i mlečni proizvodi.

Jod se može pronaći i u jagodama, krompiru, zelenom lisnatom povrću, integralnim žitaricama...

Sa jodom možemo i preterati

Koncentracija joda u organizmu ne sme da bude ni previsoka, a dugotrajna izloženost visokim koncentracijama joda može povećati rizik od nastanka Hašimoto sindroma, hipotireoidizma, Gravesove bolesti... Trebalo bi se zadržati ispod doze od 1100 mikrograma joda na dan.

Neki od simptoma preteranog unosa joda u organizam su mučnina i povraćanja, bol u stomaku, proliv, preteran žeđ, kašalj, napadi, visoka temperatura...

Zato treba voditi računa o dnevnim preporučenim dozama joda, a to su:

od rođenja do 6 meseci – 110 mikrograma,

od 6 meseci do godine dana – 130 mikrograma,

od godine dana do 8 godina – 90 mikrograma,

od 9 godina do 13 godina – 130 mikrograma,

od 14 do 18 godina – 150 mikrograma,

odrasle osobe – 150 – 200 mikrograma,

trudnice i dojilje – 200 – 220 mikrograma.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Žena.blic.rs)