OBRATITE PAŽNJU
GUBITE KOSU I STALNO VAM JE HLADNO? Lako se gojite, umorni ste i teško pamtite - MOŽDA VAM NEDOSTAJE OVAJ MINERAL
Važan je za imunitet i neophodan je trudnicama i dojiljama
Jod je prirodni mineral od velikog značaja za ljudski organizam, a posebno je važana za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Unosi se pravilnom i uravnoteženom ishranom, a njegov nedostatak izaziva niz neprijatnih simptoma. Takođe, važan je za imunitet i neophodan je trudnicama i dojiljama.
Ovo su glavni simptomi nedostatka joda:
Oticanje vrata
Usporavanje rada metabolizma, odnosno povećana telesna težina
Gubitak kose
Suva koža
Poteškoće s memorijom
Osećaj hladnoće
Aritmija i umor
Problemi u trudnoći
Kako možemo putem hrane da unesemo jod?
Namirnice koje su najbolji prirodni izvor joda su morska riba i plodovi mora, kao i morske alge, a od lakše dostupnih namirnica to su jaja, mleko i mlečni proizvodi.
Jod se može pronaći i u jagodama, krompiru, zelenom lisnatom povrću, integralnim žitaricama...
Sa jodom možemo i preterati
Koncentracija joda u organizmu ne sme da bude ni previsoka, a dugotrajna izloženost visokim koncentracijama joda može povećati rizik od nastanka Hašimoto sindroma, hipotireoidizma, Gravesove bolesti... Trebalo bi se zadržati ispod doze od 1100 mikrograma joda na dan.
Neki od simptoma preteranog unosa joda u organizam su mučnina i povraćanja, bol u stomaku, proliv, preteran žeđ, kašalj, napadi, visoka temperatura...
Zato treba voditi računa o dnevnim preporučenim dozama joda, a to su:
od rođenja do 6 meseci – 110 mikrograma,
od 6 meseci do godine dana – 130 mikrograma,
od godine dana do 8 godina – 90 mikrograma,
od 9 godina do 13 godina – 130 mikrograma,
od 14 do 18 godina – 150 mikrograma,
odrasle osobe – 150 – 200 mikrograma,
trudnice i dojilje – 200 – 220 mikrograma.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Žena.blic.rs)