GDE IH DRŽITE?
NIKAD NE BISTE REKLI DA OVO VOĆE TREBA DRŽATI U FRIŽIDERU: Stručnjaci otkrili zašto je to od VELIKE VAŽNOSTI!
Ovaj savet je mnoge šokirao
Australijski stručnjaci za voće objasnili su da bi jabuke trebalo nakon kupovine držati u frižideru, a ne u činiji za voće na sobnoj temperaturi.
Tvrde da će jabuke tako duže biti sveže.
Ovaj savet je mnoge šokirao jer su bili uvereni da jabukama nije mjesto u frižideru, ali čini se da upravo na tom mestu ovo voće sporije propada, a i ostaje ukusnije dugo nakon kupovine.
"Podstičemo trgovce i potrošače da pažljivo rukuju jabukama i spremaju ih na hladno mesto, najbolje u frižider", napisala je kompanija Aussie Apples na svojoj web stranici dodajući da "skladištenje jabuka na hladnom mestu osigurava gotovo jednaku svežinu kao nakon branja".
"Kad jabuke donesete iz radnje, držite ih u frižideru jer će tako duže ostati sježe i hrskave. Ako ih ne volite jesti hladne, ujutro ih izvadite iz frižidera i do užine će biti sobne temperature", dodaju.
Takođe, postoji još nekoliko trikova. Naprimer, da biste izbegli da jabuka poprimi smeđu boju nakon što je prerežete, premažite je sokom limuna, limete, ananasa ili narandže. Kiselost će usporiti proces oksidacije.
Still Tasty navodi da pravilno pohranjene jabuke mogu preživeti u frižideru mesec do dva dana, a u zamrzivaču deset do 12 meseci.
Jabuke spadaju u najpopularnije voće. Sadrže dijetalna vlakna te sprečavaju debljanje, imaju nizak glikemijski indeks, kalijum koji pomaže u kontroli krvnog pritiska i vitamin C za zdrav imunološki sistem. Sadrže i kalcijum za zdrave zube i kosti, gvožđe za transport kisika u telu i cink za imunološki sistem i kožu. U njihovom sastavu se ne nalaze masti, holesterol ili soli.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Index)