Ilustracija, Foto: Profimedia

ISPROBAJTE!

ZA OVE NAČINE KUVANJA JAJA SIGURNO NIKADA NISTE ČULI: Sve vreme pravimo velike greške!

Probajte nešto novo

Objavljeno: 02.06.2020. 14:04h

Mari Fransis Kenedi Fišer američka je kulinarska stručnjakinja koja je preminula 1992. godine, no njene knjige i danas izazivaju veliki interes.

Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njene knjige How To Cook A Wolf iz 1942. godine, a tu govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto su pogrešne, prenosi Mirror.

Smatra da je izraz "skuvati jaja" netačan i da se tajna uspešne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuva. Pojašnjava kako u trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu žumance ostaje sirovo, a belance se odmah skuva. Cilj je kuvati sve delove jaja u isto vreme na jednak način.

Stoga nudi dve alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate. Kako biste sprečili pucanje ljuske, predlaže da jaje najpre prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fišer napominje kako će se na taj način skuvati jednako brzo kao i kad voda krčka, no biti će bolje kuvano.

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrejete, a čim provri jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Posle je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njene metode.

Osim toga, jaja su na taj način meko kuvana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju jaja tvrdo kuvati, pogotovo maloj deci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)