Saveti nutricionista
OVE STVARI TREBA KONZUMIRATI KAKO BI OJAČALI DISAJNE PUTEVE I IMUNITET! Poslušajte stručnjake
Najbolji način za poboljšanje imuniteta je uravnotežiti kalorije, jesti laganiju i probavljivu hranu
Za dobro zdravlje je ključan dobar imunuloški sistem kao odbran organizma od virusnih i bakterijskih infekcija.
Najbolji način za poboljšanje imuniteta je uravnotežiti kalorije, jesti laganiju i probavljivu hranu.
Savete za bolji imunitet podelila je nutricionistkinja, mr. sc. Irena Švenda.
Kako poboljšati imunitet?
Najbolje je da uravnotežite kalorije i unesete puno dobrih masti, vlakana, kvalitetnih ugljenih hidrata i različitih izvora belančevina.
Kao i kod drugih virusnih infekcija postoje namirnice koje mogu da poboljšaju imunološki sistem. Prvenstveno je to hrana bogata C vitaminom, sveže voće i povrće ili kraće termički obrađeno, masnoće i vlakna.
"Treba jesti namirnice bogate C vitaminom kao što su luk, beli luk, praziluk, peršun i celer. Luk i beli luk osim što su odlični u borbi protiv virusa i bakterija, pomažu i kod različitih disajnih infekcija. Luk možemo jesti i sirov, a možemo ga ubaciti u supu. Takođe, naseckani peršun ili celer dobro je dodati u supur. Što se tiče voća, izvrsne voćke su nar i citrus", kaže Irena.
U ishranu treba uvrstiti i maslinovo ulje, jesti meso, ribu, avokado, semenke i orahe.
" Jedite namirnice koje su probavljive i stvaraju puno sluzi u želucu i gornjim disajnim putevima. Dinstana hrana, žitarice, mahunarke, meso, riba, povrće koje je kratko termički obrađeno i salata. Uz to, preporučujem korišćenje začina u ishrani", govori Irena.
Redovno konzumiranje takvih namirnica štiti organizam od virusa i bakterija te nam pomaže u sprečavanju da se razbolimo. Težite raznolikim začinima i biljem. Cimet i crni biber su odlični začini, a cimet pomaže za zdravlje pluća.
Osim toga, jako je bitno piti vruće napitke.
" Čaj je odlična preventiva. Efikasan je čaj od đumbira, a unutra možete staviti klinčić koji je antiseptik. On se može žvakati, a i dezinfikuje grlo. Takođe, usta možemo ispirati čajem od žalfije. U čaj treba staviti med koji blago deluje na sluznicu i limun koji je bogat C vitaminom ili pomorandžin sok, ali s njim treba biti oprezan jer on deluje agresivno za sluznicu želuca. Stoga oni koji imaju gastritis treba da budu oprezni. Uz to, u čaj možemo dodati i malo crnog bibera. Umesto hladne vode probajte da pijete toplu vodu, odnosno vruću vodu do nivoa podnošljivosti", objašnjava Irena.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Stil)