probajte obavezno!
DREVNI RECEPT IZ BIBLIJE KOJI LEČI I NAJTEŽE BOLESTI: Čaj od lišća ove biljke je NEVEROVATNO LEKOVIT
Jedinjenja u maslinovom listu jačaju imunološki sistem, podižu energiju organizma, poseduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno delovanje
Prema najnovijim istraživanjima, čaj od maslinovog lišća ima više antioksidansa nego zeleni čaj koji je na glasu kao jedan od najboljih.
Iako na samu pomisao masline uglavnom vizualizujemo ukusan i zdrav plod, izuzetno je koristan i lekovit i list masline. Naime, istorija te biljke seže daleko u prošlost, reč je o stablu koje može živeti i do 3000 godina. Preparate od maslinovog lišća koristili su i stari Egipćani, a u Bibliji se pominje više od 1000 puta.
List masline obiluje brojnim lekovitim svojstvima. Najaktivnije hemijsko jedinjenje u lišću masline koji se uglavnom i veže uz terapeutsko delovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo to jedinjenje i produkti njegove hidrolitičke razgradnje pravo antibakterijsko delovanje.
Maslinov list pomaže kod upale pluća, gonoreje, tuberkuloze, gripa, meningitisa, hepatitisa B, herpesa itd. Pomaže i kod upala mokraćnog sistema, ali i kod hirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprečava infekcije uzrokovane delovanjem gljivica.
Jedinjenja u maslinovom listu jačaju imunološki sistem, podižu energiju organizma, poseduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno delovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni pritisak, koncentraciju šećera u krvi i nivo lošeg holesterola (LDL-a).
Recept za čaj Za šoljicu čaja od 2 do 3 dcl potrebno vam je od 15 do 20 osušenih listova masline. Prokuvajte vodu, ubacite u nju listove i kuvajte još 2 do 3 minute. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta pa ih zatim izvadite. Nije dobro da listovi stoje u vodi predugo.
Čaj možete piti hladan ili topao s medom, limunom ili bez ičega. Pijte ga svakoga dana kako biste osetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno. Blagog je okusa. Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće kad su mladi. Operite ih i osušite na vazduhu, a čuvati ih možete u zatvorenoj posudi.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Balkanspress)