Pazite šta jedete, Foto: Profimedia

preporuka kardiologa

LEKARI ZA SRCE UPOZORAVAJU: Ove namirnice NIKAKO ne jedite!

Pazite sa unošenjem šećera u organizam

Objavljeno: 05.03.2020. 15:05h > 15:27h

I dok povremeno uživanje u pojedinim namirnicama nije opasno, sve više od toga može biti.

Ovo su namirnice koje kardiolozi nikada ne stavljaju u usta!

Rafinisano meso

Izraz "prerađeno meso" odnosi se na proizvode kojima je trajanje produženo dimljenjem, soljenjem ili dodavanjem aditiva. Stručnjaci su "crveno meso" definisali kao ne prerađeno meso, poput govedine, hamburgera, jagnjetine ili svinjetine. Dženifer Hajt, kardiolog i profesor medicine u Njujorku kaže da takvim namirnicama nikada ne prilazi jer konzumacija prerađenog mesa značila je i veće šanse za srčana oboljenja, ali i za dijabetes.

Crveno meso

"Taj prekrasan odrezak na vašem taniru je pun natrijuma, holesterola i zasićenih masnoća" napominje dr. Hajt te dodaje kako uvek svojim pacijentima savetuje da crveno meso jedu samo jednom mesečno. Ipak, ne naručujte meso u restoranima nego ga pripremajte sami.

Čips od krompira

Ove grickalice su, savetuje lekaqrka, takođe pune masnoća i soli. Studija objavljena u magazinu New England Journal of Medicine ističe kako 99 posto ljudi na svetu dnevno unese u organizam više od 2000 mg natrijuma za dan, što je za 500 mg više od preporučene dnevne doze. Savetuje da posegnete za kokicama koje ćete sami pripremiti.

Pica

Pici se svi veselimo, ali na žalost sve što ćemo od nje dobiti je jedan veliki ugljeni hidrat uz dodatak natrijuma i obrađenog sira, smatra dr. Hajt. Ne morate se odreći omiljenog jela ali ga možete pripremati sami i paziti koje sastojke dodaj​e​te.

Gazirani dijetalni napici

Sindhu Koši dr. kardiolog iz Mičigena kaže kako je običan napitak te vrste bolji od onog dijetalnog:

"Sastojci u tom napitku su ustvari puno gori od onih u običnom napitku i zbog veštačkih zaslađivača ćete samo želeti još slatkog".Ovakav napitak će na kraju podstaći debljanje što je rizičan faktor za razvoj kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa...

So

Natrijum hlorid, što je drugi naziv za kuhinjsku so, nalazi se u mnogim proizvodima, pogotovo onim prerađenim. Zbog toga, ne možemo biti sigurni koliko tačno soli unosimo na dnevnoj bazi, no ako se većinom hranite prerađenim namirnicama, savetuje se da unos soli ipak ograničite na 2 grama. Prekomeran unos soli u organizam može dovesti do neželjenih kardiovaskularnih incidenata.

Energetski napici

Iako se promovišu kao izuzetno zdravi, ovi su napitci ne tako zdravi jer kombinacija sastojaka u njima podstiče i ubrzan rad srca. Srcu će štetiti i neprospavane noći koje slede nakon uživanja u većim količinama ovog napitka.

Beli hleb

Beli hleb, testenina, bela riža i sve što sadrži skrob, dr. Koši izbegava: "Želite smanjiti unos ovakvih namirnica jer se pretvaraju u šećer u organizmu, a previše šećera vodi do gojaznosti. Ona uništava zdravlje srca".

Žitarice u kutiji

Ponavljamo - šećer je loš kako za opseg struka tako i za zube, ali nam je i jasno da ovim rečima nismo "ubili" vašu ljubav prema njemu... Ovakve namirnice su pune šećera, a jedna je studija pokazala kako osobe koje kalorije u organizma unose putem šećera (17-21 posto kalorija) imaju 38 posto veće šanse da će patiti zbog kardiovaskularnih bolesti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji List)