spremite se
OVO SU NAMIRNICE KOJE IMAJU NAJDUŽI ROK TRAJANJA: Neke mogu da stoje GODINAMA! Dobro je znati ako dođe do KARANTINA
Korisno je znati!
Postoji veliko zanimanje za dugovečnu hranu među takozvanim „preživljavačima“, koji predviđaju da će morati da žive van mreže kad ih zapadne velika katastrofa.
Prihvatajući ideju o veku trajanja, razmenjuju staovoe o sakupljanju posebno dugotrajne hrane. Međutim, ne trebate se brinuti za sudnji dan kako bi uvideli prednosti skladištenja stvari koje ćete moći jesti kroz duže vreme.
Mnoge vrste hrane, uključujući sveže i sušene proizvode, poznate su po dugovečnosti.
Miss7 donosi reprezentativan spisak primera u mnogim kategorijama, uključujući one koji će trajati nedeljama te neke koji su gotovo besmrtne. U svim slučajevima, procenjeni rok trajanja je za hranu koja se čuva na sobnoj temperaturi ili malo hladnijoj - a ne u frižideru ili zamrzivaču.
1. Krompir
• Rok trajanja: 2 do 5 nedelja
Ako se čuva na hladnom, suhom i tamnom mestu, zlatni, crveni i krompir trajaće od dva do tri nedelje. Veći beli ili crveni krompir može trajati tri do pet nedelja. Slatki krompir (batat) ima približno isti rok trajanja. Ali, nemojte ga skladištiti pored luka: svaki otpušta gasove i vlagu zbog kojih se drugi može brže kvariti.
2. Luk
• Rok trajanja: 1 do 2 meseca
Kao i kod krompira, čuvaj ga na hladnom, suvom i tamnom mestu za maksimalnu dugotrajnost. Nemoj ih čuvati s krompirom; oboje će se brže pokvariti.
3. Kikiriki
• Rok trajanja: 1 do 2 meseca
Kikiriki u svojoj ljusci, posebno ako se čuva na hladnom i suvom, može stajati u špajzu čak dva meseca.
4. Zimska tikva
• Rok trajanja: 1 do 3 meseca
Razne vrste zimske tikve s debelom kožom - uključujući butternut, spaghetti i hubbard – spadaju među najtrajnije od svežeg povrća.
5. Jabuke
• Rok trajanja: 5 dana do 6 meseci
Jabuke koje se čuvaju u posudi s voćem na sobnoj temperaturi obično će trajati pet do sedam dana. Međutim, ako se čuvaju na vlažnom mestu pri temperaturi od -1° C do -4° C, mogu ostati hrskave i sveže čak šest meseci
6. Čaj
• Rok trajanja: od 6 do 12 meseci
Posušeni listovi čaja, bilo rastresiti (u zatvorenoj ambalaži) ili u vrećicama čaja (u neotvorenoj kutiji), mogu lako izdržati godinu dana ili više ako nisu izloženi vlazi ili vlazi. Čaj, međutim, vremenom obično gubi ukus.
7. Mleko u prahu
• Rok trajanja: 1 do 1½ godina
Boja, tekstura ili ukus mleka u prahu mogu se menjati kako stari, ali biće i dalje savršeno korisno i sigurno najmanje 18 meseci.
8. Sušena govedina
• Rok trajanja: 1 do 2 godine
Sušena govedina izmišljena je da bi dugo trajala kao hrana u pustinji i na dugim putovanjima. Nemasna je, suva i zasoljena - sve su osobine koje pridonose njenoj sposobnosti da dugo ostane jestiva.
9. Konzervisano voće i povrće
• Rok trajanja: 1 do 2 godine posle "najbolje upotrijebiti do“ datuma
Konzervisanje je izuzetno učinkovito sredstvo konzervisanja hrane. Uopšteno govoreći, ako se konzervisana hrana ne izlaže jakoj vrućini, sadržaj bi trebao ostati dobar dve godine ili više. Pazi, međutim, na zgužvane limenke ili one s naduvenim vrhom, što može značiti prisutnost bakterija iznutra.
10. Sušena testenina
• Rok trajanja: 1 do 2 godine posle "najbolje upotrijebiti do“ datuma
Izrađena samo od brašna i vode, potom temeljno osušena, ova testenina je prilično neuništiva. Njegova bogatija kolegica, sveža testenina, obično napravljena od jaja, znatno je pokvarljivija i uvek je treba držati u frižideru.
11. Kocke za supu
• Rok trajanja: 2 godine
Kiseonik i vlaga su neprijatelji ovih korisnih kocki instant supe. Neka budu suve i dobro zatvorene, a 24 meseca je verovatno minimum koji će izdržati.
12. Maslac od kikirikija
• Rok trajanja: 2 godine
Neotvorena tegla s maslacem od kikirikija trebala bi izdržati duže od nekoliko godina na sobnoj temperaturi, ali s vremenom će se ulje odvojiti, maslac od kikirikija može se osušiti, a ukus može izblediti. Dve godine su verovatno maksimum za najbolji kvalitet.
13. Tamna čokolada
• Rok trajanja: 2 do 5 godina
Budući da mlečna čokolada sadrži mleko, pokvariće se brže nego čokolada s visokim udelom kakaa i malo mleka (ili uopšte bez mlijeka). Toplina je neprijatelj tamne čokolade -dok bi trebala trajati nekoliko godina na temperaturama do oko 23° C, trajaće čak pet godina ako termometar počiva između 15° i 18° C. Čokolada izložena visokim temperaturama može razviti bele mrlje, ali one su bezopasne i ne utiču na ukus.
14. Tuna u konzervi ili u vakuumu
• Rok trajanja: 3 do 5 godina nakon datuma „najbolje upotrebiti do“
Tuna je otporna riba koja dobro podnosi konzerviranje (i u novije vrijeme vakumiranje u vrećicama). Za optimalan ukus i teksturu, nemoj je čuvati duže od pet godina nakon datuma proizvođača "najbolje upotrebiti do".
15. Sušeni pasulj
• Rok trajanja: neodređen
Sušeni pasulj je poprilično neuništiv ako se zadrži suv, premda počinje gubiti vlagu nakon godinu ili dve. Kako stari, trebaće mu duže vreme za potapanje i ili kuvanje da postane mekši.
16. Med
• Rok trajanja: neodređen
Premda se med često prodaje s datumom „najbolje potrošiti do“ (obično negde između dve i pet godina od trenutka pakovsnja), to je zato što s vremenom može potamniti i formirati kristale šećera - savršeno bezopasne, ali nekim potrošačima neprijatne. Čisti 100% nerazređeni med u neotvorenoj tegli (koju čuvaš podalje od topline) biće jestiv godinama, decenijama, verovatno vekovima...
17. Alkohol
• Rok trajanja: neodređen
Svi znaju da vino može dugo trajati, a ponekad se znatno poboljšava s godinama. Međutim, može se lako pokvariti ako je prevelika toplina ili vazduh uđe kroz loš čep. Međutim, tako nije sa žestokim pićima. Neotvorene boce žestice gotovo se ne menjaju. Njihov visoki udeo alkohola čuva ih i oni ne stare. Izuzetak je samo s nekim slatkim likerima iz kojih će se tokom godina dio sadržaja šećera istaložiti, formirajući kristale i ostavljajući liker malo manje slatkim.
18. Beli pirinač
• Rok trajanja: neodređen
Smeđi pirinač može biti zdraviji, ali ima visok udeo ulja i tako se može pokvariti kroz nekoliko meseci, dok će beli - ako ga zadržiš suvim - trajati zauvek. Jedini mogući problem, osim vlage, je iznenadna pojava sitnih crnih bubica među zrncima pirinča. Stavljanje pirinča u temeljito posušene te nepropusne posude sprečiće ih da uđu; ako su već tamo, pirinač treba baciti.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Miss7)