porodična tradicija
MARINA SPREMA SLATKO OD LJUBIČICA I JORGOVANA: Treba joj najmanje 2.500 hiljade cvetova, OTKRILA JE SVOJU TAJNU
U ,,Muzeju slatka-Kući Cvetića“ nalazi se mnoštvo predmeta za posluživanje slatkim.
Slatko se pravi od šljiva, dunja, malina, jagoda.. ali, da li ste znali da se ova tradicionlana srpska poslastica može spremiti i od cvetova ljubičica i jorgovana.
,,Za teglu od jednog kilograma slatka potrebno je 300 grama svežih cvetova ljubičica,strpljivo dovojenih od latica, četvrt litra vode, jedan kilogram šećera,kašičica limuntusa i kolutovi limuna po ukusu“, priča Marina i dodaje. Za kuvanje slatka od jorgovana potrebna je ista količina cvetova , šećera i vode,kao za slatko od ljubičica, s tim što se ne stavlja limuntus ,jer je za ukus i miris dovoljan jak i prijatan miris jorgovan”, otkiva tajnu pripremanja Marina Lukić Cvetić iz Kraljeva.
Slatko se obavezno služi ujutru i njime bi trebalo da započne svaki dan. Da bi tokom dana bili srećni i da bi nam sve teklo lagano,prijatno i uspešno,trebalo bi, prema Marinim rečima, da svako ustane 15 minuta ranije nego obično i da za sebe pronađe ritual i vreme za sopstveno uživanje u nečemu posebnom, a to je upravo-slatko.
,,Nikako ne smemo da gosta poslužimo na plastičnom poslužavniku.Morate da imate lep, čist, gotovo izglancan poslužavnik na kojem će biti besprekorno čista i poštirkana šustikla.Lepe i čiste čaše po mogućnosti od kristala i srebrne kašičice, ako je moguće, učiniće sam ritual posluženja prijatnijim. Ako tako započne dan imaćete velike šanse da kraj dana dočekate zadovoljno i uspešno“,savetuje ova kraljevačka istoričarka umetnosti i vrhunska kuvarica.
U ,,Muzeju slatka-Kući Cvetića“ nalazi se mnoštvo predmeta za posluživanje slatkim.Tu su sve kolekcije koje su u Srbiji upotrebljivane u prethodnih 150 godina tako da gosti sami mogu da odaberu kolekciju kojom žele da budu posluženi.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/RINA)