KAKAV TRIK!
SVI ZNAMO DA TESTENINA GOJI: Sada je otkriven način da joj SMANJITE BROJ KALORIJA - dovoljno je da uradite OVO!
Sve što treba da uradite je mali trik
Testenina, koliko god ukusna bila, je sama po sebi skrob koji nije naročito dobar za nas.
Tako 100 grama testenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini skrob koji se u našem telu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo.
Ipak, naučnici imaju dobru vest za sve ljubitelje testenine - postoji način da se smanji broj kalorija u njoj.
Sve što treba da uradite je ne jedete odmah nakon kuvanja, već da je ohladite i ponovno zagrejete. To je otkriće zapravo slučajan nalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji 'Trust Me, I'm a doctor'.
U njoj su ispitanicima davali testeninu, a nakon toga im merili nivo šećera u krvi svakih 15 minuta. Oni koji su jeli sveže skuvanu testeninu imali su čak dvostruko veće razine šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine testenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrejana.
- Nakon ponovnog zagrejavanja, skrob u testenini se više ponaša kao onaj u bananama ili zobi - rekao je dr. Kris van Tueleken zaslužan za neobično, no važno otkriće.
Drugim rečima, grejani ostaci ručka ili večere, barem dok je reč o testenini, zdravija su opcija. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i gojaznosti.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/24sata)