Testenina manje goji ako se ne jede odmah!, Foto: Thinkstock

KAKAV TRIK!

SVI ZNAMO DA TESTENINA GOJI: Sada je otkriven način da joj SMANJITE BROJ KALORIJA - dovoljno je da uradite OVO!

Sve što treba da uradite je mali trik

Objavljeno: 23.01.2020. 16:21h

Testenina, koliko god ukusna bila, je sama po sebi skrob koji nije naročito dobar za nas.

Tako 100 grama testenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini skrob koji se u našem telu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo.

Ipak, naučnici imaju dobru vest za sve ljubitelje testenine - postoji način da se smanji broj kalorija u njoj.

Sve što treba da uradite je ne jedete odmah nakon kuvanja, već da je ohladite i ponovno zagrejete. To je otkriće zapravo slučajan nalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji 'Trust Me, I'm a doctor'.

foto: AP

U njoj su ispitanicima davali testeninu, a nakon toga im merili nivo šećera u krvi svakih 15 minuta. Oni koji su jeli sveže skuvanu testeninu imali su čak dvostruko veće razine šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine testenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrejana.

- Nakon ponovnog zagrejavanja, skrob u testenini se više ponaša kao onaj u bananama ili zobi - rekao je dr. Kris van Tueleken zaslužan za neobično, no važno otkriće.

Drugim rečima, grejani ostaci ručka ili večere, barem dok je reč o testenini, zdravija su opcija. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i gojaznosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)