moćne biljke
PRE ANTIBIOTIKA, OVE NAMIRNICE SU SE KORISTILE KAO LEK: Uništavaju INFEKCIJE kao od šale!
Pre nego što počnete s uzimanjem lekova, ne bi bilo loše razmisliti o prirodnim antibioticima
Otkriće i razvoj antibiotika spasilo je mnoge živote ljudi i životinja.
Ipak, pre nego što počnete s uzimanjem lekova, ne bi bilo loše razmisliti o prirodnim antibioticima.
Pre otkrića antibiotika mnoge bakterijske infekcije imale su smrtni ishod. Iako bi sve počinjalo kao minorna infekcija, tokom vremena bi se iskompliciralo tako da se telo više nije moglo izboriti s tim. Antibiotici su svojim delovanjem pridoneli zaustavljanju mnogih oboljenja, a razni operativni zahvati postali su sigurniji za pacijenta. Nažalost, značajka mnogih bakterija je prilagodljivost. Sposobne su evoluirati i postati otporne na lekove kojima se na njih deluje. Preterana upotreba antibiotika, samo je ubrzala proces stvaranja njihove rezistentnosti. Iz tog je razloga uvek preporučljivo da se pre upotrebe lekova pokuša borba s bakterijama prirodnim putem. Srećom, postoje namirnice s antibiotskim delovanjem, kao i prirodni preparati koji mogu poslužiti u te svrhe. Beli luk Širom sveta prepoznat je ne samo kao zdrava hrana, već gotovo i kao lek. Stotinama godina se već koristi kao antibiotik, a pored toga ima još i antivirusno, antimikrobno i antigljivično svojstvo. Za lekovitost zaslužan je sastojak „alicin“ koji se takođe nalazi i u crvenom luku. Protiv infekcija možete koristiti smrvljen beli luk, blago prokuvan ili sirov.
Ulje origana Zahvaljujući hemijskom spoju karvakrolu, origano je još jedan ukusni antibiotik. Preporučuje se za sve vrste bakterijskih infekcija, a naročito kod oboljenja probavnog sistema. Kako bi se postigli najbolji rezultati, koristite ulje koje sadrži najmanje 70% karvakrola. Zbog svojih antigljivičnih svojstava, ovo se ulje može koristiti i za površinski tretman kože, navodi Health & Human Research. Ehinaceja Poznata kao jedan od najboljih prirodnih lekova, ehinaceja se najčešće pogrešno upotrebljava kao sredstvo protiv gripa, za što stručnjaci tvrde da ne daje željene učinke. Umesto protiv gripa, treba je koristiti u borbi protiv bakterijskih infekcija, kod tretiranja otvorenih rana ili trovanja krvi. Takođe, daje rezultate i u borbi s respiratornim infekcijama. Kajenska paprika Upotreba ove namirnice protivreči načelnim lekarskim savetima da se držimo blage i nezačinjene hrane dok smo bolesni. Ipak, ljutkasta kajenska paprika dobar je antibiotik, a uz to ima i antigljivična svojstva te ako se želite zagrejati iznutra i tako skratiti razdoblje bolovanja, ona može biti pravi izbor. Preporuka je da se konzumira s maslinovim ili kokosovim uljem kako bi se izbeglo oštećenje osetljivih tkiva tokom bolesti. Ekstrakt semena grejpa Otkriveno je da ekstrakt ovog semena ima jednako snažno delovanje poput nekih antibakterijskih sapuna. Može se takođe koristiti u ishrani, kao sredstvo protiv bakterijskih infekcija, a njime se uspešno mogu tretirati i razne izrasline na koži. Đumbir Đumbir je odličan začin za svakodnevnu upotrebu. Njegov aktivni sastojak, gingerol, dokazano smanjuje rizik od razvoja raka, a koristan je i za prevenciju ili ublažavanje probavnih tegoba. Od davnina je u upotrebi kao prirodni antibiotik, naročito u borbi protiv patogena koji se razvijaju u hrani. Stoga, ako konzumirate đumbir uz obrok svaki dan, rizik da se razbolite drastično će se smanjiti, čak i ako budete izloženi bakterijama poput salmonele ili listerije.
Kupus Kupus i druge biljke iz porodice krstašica imaju svojstvo da, nakon konzumiranja, naša creva ispune gasovima. Nije prijatno, ali ako se želite izboriti s bakterijama, kupus je ono što vam je potrebno. Sumporni sastojak u kupusu zaslužan je za stvaranje gasova u želucu, ali je istovremeno nezamenljiv u uništavanju štetnih ćelija. Antibakterijsko svojstvo kupusa najviše je izraženo kada se konzumira u svežem stanju. Kokosovo ulje Zbog obilja antioksidanasa u sebi, kokosovo ulje ima izraženo antigljivično i antimikrobno delovanje te je iz tog razloga ponelo epitet čudotvorne namirnice. Umerena upotreba pridonosi jačanju imunološkog sistema, a kako sadrži veliki postotak zasićenih masnih kiselina, preporučljivo je dozirano ga koristiti. Jabukovo sirće Odlično sredstvo tokom dijete, jabukovo sirće takođe ima brojna antibiotska i antiseptička svojstva te se preporučuje u svakodnevnoj upotrebi i kao prevencija od raka.
Mirta Možda ćete se setiti imena ove biljke iz biblijske priče o rođenju Isusa, što vam takođe može otkriti koliko dugo ljudi poznaju njena lekovita svojstva. Brojne studije potvrdile su kapacitet ove biljke da se izbori s bakterijama poput ešerihije koli, stafilokoka i drugih te je ova biljka redoviti sastojak različitih lekova ili suplemenata u ishrani. Ulje lišća masline Nije samo plod masline izvor zdravlja, već je to i lišće ove biljke. Ekstrakt lista masline, kao prirodni lek protiv groznice, u upotrebi je još od početka 19. veka, a otkriveno je i da leči malariju. Elenolska kiselina kojom je bogato lišće masline provereno uništava bakterije, viruse i gljivice.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Klix)