da li ste znali?
SVI OVAKO KUVAJU PIRINAČ, A NE ZNAJU DA MOGU DA DOBIJU KANCER! Odmah prestanite to da radite, dok još nije kasno!
Mnogi pirinač kuvaju na ovaj način, a ne znaju kako to može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak
Istraživanja su pokazala kako pirinač sadrži arsen, a zavisno od njegove koncetracije on može biti jako štetan po organizam.
Mnogi pirinač kuvaju na ovaj način, a ne znaju kako to može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak.
Da li i vi kuvate pirinač tako što ju držite u šerpi sve dok voda ne ispari?
Nedavno istraživanje pokazalo je kako ovakav način kuvanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena. Zbog korišćenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospeva i do pirinča. Ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju.
Profesor Endi Meharg sa Univerziteta u Belfastu testirao je tri načina kuvanja pirinča.
U prvom postupku, profesor Meharg je tesirao najčešći način kuvanja . Na jednu čašu pirinča dodao je dve čaše vode, a voda je "isparila" tokom kuvanja. Tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.
U drugom načinu je na čašu pirinča sipao pet istih čaša vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.
Treća metoda se sastojala u tome da je ostavio pirinač u vodi tokom noći, nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.
Naučnici kažu da je pirinač najbolje kuvati na sledeći način:
- ostavite da odstoji u vodi preko noći - ispirite je sve dok voda ne postane bistra - dobro ocedite pirinač - stavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode - ostavite da prokuva i smanjite vatru te ostavite pirinač 15-ak minuta da se lagano kuva - pirinač mešajte viljuškom.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/Novi)