LOŠA NAVIKA
ŠEĆER JE VELIKI OTROV ZA ORGANIZAM: Ako ga jedemo pre spavanja, u telu se zatim događa UŽAS!
Studija iz 2016. godine utvrdila je da ljudi koji konzumiraju mnogo šećera manje spavaju i nemirniji su po noći
Svi već znaju da je šećer štetan za organizam - previše šećera može dovesti do povećanja kilograma, uzrokuje propadanje zubiju i povećava rizik od dijabetesa, a postoji još jedna negativna nuspojava konzumacije šećera za koju neki možda i ne znaju, a to je da šećer remeti i san, i to tako da izaziva nesanicu tokom vremena u kojem ćete žudeti za šećerom.
Studija iz 2016. godine utvrdila je da ljudi koji konzumiraju mnogo šećera manje spavaju i nemirniji su po noći, a prema mišljenju lekara za poremećaje spavanja dr. Majkla Breusa, prevelika konzumacija šećera podstiče i glad kasno uveče, jer tada razina šećera u krvi počne 'ludovati'.
To, naravno, loše utiče na san, a sutradan imamo još veću žudnju za slatkim - i tako u krug.
- Kad jedemo slatko, šećer u krvi raste i gušterača oslobađa insulin, što šećer u ćelijama pretvara u 'gorivo' - objasnio je dijetetičar Aleks Evans, koji napominje i da nas jedenje šećera kasno uveče previše stimuliše i razbuđuje, jer dobijamo energiju i spremni smo za aktivnost u vreme kad idemo u krevet.
- Šećer iz organizma izvlači mnogo magnezijuma koji nam je potreban za spavanje - rekla je nutricionistička terapeutkinja i autorka Šarlot Vots, a ističe i da bismo kasno uveče posebno trebalo da izbegavamo čokoladu koja sadrži kofein i druge stimulanse uz šećer.
- Što se manje oslanjate na šećer tokom dana, to ćete zdravije spavati noću - kaže Vots i napominje da prosečnoj odrasloj osobi treba najmanje sedam sati sna, a kombinacija loše ishrane i lošeg spavanja može ozbiljno narušiti zdravlje.
- Ishrana i spavanje međusobno se nadopunjuju - kaže Evans i preporučuje da dva sata pre spavanja izbegavamo jesti uopšte, a pogotovo slatko.
- Ljudi često sa slatkim leče tugu, no to se može promeniti - dodaje ona, a dijetetičarka Ana Hardman kaže da se za dobar san preporučuju namirnice sa visokim udelom triptofana, kao što su pasulj, sočivo , orašasti plodovi, celovite žitarice i piletina.
- Triptofan pomaže u stvaranju neurotransmitera serotonina, koji je poznat i kao 'hormon sreće' - rekla je Hardman za Guardian, a taj nas hormon 'priprema za dobar san'.
Vots preporučuje i da dovoljno jedemo tokom dana, i to dosta belančevina za doručak, kako bismo sprečili fluktuirajuće nivoe šećera u krvi.
- Što se manje oslanjate na šećer i kofein da vas razbude tokom dana, noćni život će vam biti zdraviji - kaže.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/24sata)