koristan savet
POGAČA ZA BADNJE VEČE: Kako da spremite BADNJAČU koja će DOMINIRATI vašom prazničnom TRPEZOM (RECEPT)
Evo i recepta za ovaj starinski specijalitet
Stari pravoslavci su insistirali da se za Badnju večeru priprema neparan broj jela. Nekada je ovo bilo sujeverje, a danas je postao običaj prisutan u većini srpskh porodica. Uoči Božića, pak, za Badnje veče pripremana je badnjača, obično u obliku dvostruke ili trostruke pletenice na čijem jednom kraju je obavezno bio zaboden orah kao znak mudrosti, mira, plodnosti i dugovečnosti. Evo i recepta za ovaj starinski specijalitet koji će ulepšati prazničnu trpezu, ali i podsetiti nas na naše korene. Potrebni sastojci: 40 gr svežeg kvasca 400 ml tople vode 1 kašika šećera 3 kašičice soli 700 gr brašna 50 ml + 2 kašike ulja
Priprema: U toploj vodi razmutite kvasac i šećer. Dodajte pola količine brašna, ulje i so, pa dobro promešajte. Nakon toga dodajte postepeno ostatak brašna i nastavite mešanje varjačom dok smesa ne postane gusta. Kad smesa bude toliko gusta da ne može da se mesi, prelijte je sa 2 do 3 kašike ulja, pa je zamesite ovlaš. Ostavite tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu. Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti, pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja. Po želji, možete od testa formirati i pletenicu. Izbockajte viljuškom, premažite uljem i ostavite 20 minuta da odstoji. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni i stavite da se peče oko 25 minuta do pola sata. Pečena je kada fino porumeni. Pečenu pogaču izvadite, premažite sa malo vode, zamotajte u krpu i ostavite tako da stoji do služenja.
BONUS VIDEO:
Espreso.co.rs želi vam srećnu Novu godinu i Božić
(Espreso.co.rs)