Baron torta, Foto: Printscreen/ Youtube/Recepti Brigita Husic

kraljica

Za ovu slavnu tortu kažu da je perfektna! Nema veće kraljice, da je na takmičenju pokupila bi sve medalje

Za nju vam ne treba neki poseban razlog za slavlje, možete je napraviti i za svoju dušu.

Objavljeno: 16.01.2025. 08:16h > 08:25h

Baron torta je jedna od omiljenim torti naših domaćica, a i gosti je obožavaju.

Za nju vam ne treba neki poseban razlog za slavlje, možete je napraviti i za svoju dušu.

U nastavku pročitajte kako ide način pripreme.

Sastojci za kore

5 belanaca

prstohvat soli

200 g šećera

100 g mlevenih pečenih badema

2 kašike kakaa

za čokoladni krem:

5 žumanaca

200 ml mleka

100 g šećera

1 kesica vanilin šećera

20 g gustina

20 g kakaa

50 g čokolade za kuvanje

50 g mlečne čokolade

100 g putera

Fil od malina:

Baron tortafoto: Printscreen/ Youtube/Recepti Brigita Husic

200 g smrznutih malina

50 g šećera

1 kesica vanilin šećera

50 ml vode

1 puding od malina

1 kašika putera

za glazuru:

100 g čokolade za kuvanje

1 kašika putera

1 kašika mleka

1 kašike ulja

Priprema torte

Pomešajte mlevene pečene bademe i kakao. Potom, odvojte belanca od žumanaca i u posudu sa belancima ubacite malo soli i mutite mikserom. Postepeno, kako se šne bude formirao, dodajte kašiku po kašiku šećera i mutite sve dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst sneg. Na kraju, u tu smesu dodajte pomešane mlevene pečene bademe i kakao, pa špatulom lagano sjedinite, pazeći da vam sneg ne splasne.

Dobijenu smesu rasporedite u veliki pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ravnomerno rasporedite smesu po plehu i pecite na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta. Nemojte brinuti ako se kora podigne - kada je izvadite iz rerne, ona će splasnuti. Kada bude gotova, ostavite je da se ohladi, pa je pažljivo okrenite i odvojite od papire za pečenje. Presecite je na tri jednaka dela.

Kada ste dobili koru, spremite čokoladni fil. U malo mleko sipajte šećer, vanilin šećer i gustin pa dobro umutite viljuškom ili žicom za mućenje. Dodajte kakao i dobro sjedinite tako da ne bude grudvica. Na kraju dodajte umućena žumanca i još jednom dobro promešajte.

Ostatak mleka sipajte u lonac i stavite na srednju temperaturu ringle i polako zagrejte. Pre nego što proključa, smanjite ringlu i umućenu smesu polako ulivajte u zagrejano mleko, istovremeno mešajući žicom. Mešajte sve dok se krem ne zgusne.

Sklonite sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ona ne otopi. Na kraju dodajte puter i sve još jednom dobro promešajte dok se sve ne sjedini i dok ne dobijete glatku smesu. Prekrijte ga providnom folijom i ohladite prvo na sobnoj temperaturi, a onda stavite u frižider na pola sata.

Maline sipajte u šerpu pa pospite preko njih šećer i vanilin šećer i zagrevajte na srednjoj temperaturi sve dok se ne otope. Prokuvajte oko pet minuta, sklonite sa ringle i procedite kako bi se odstranile koštice. Vratite maline na ringli pa dodajte puding koji ste razmutili u vodi. Mešajte žicom sve dok se ne zgusne, sklonite sa ringle i dodajte puter. Mešajte dok se on ne otopi. Ovako dobijeni fil podelite na tri dela i stavite u fržider da se stegne.

Čokoladni fil iz frižidera izvadite i polako ga mikserom umutite dok ne bude pomalo penast ali i gladak. Odvojite nekoliko kašika za dekoraciju, a ostatak podelite na tri dela.

Na odgovarajući tacnu stavite jednu koru, pa fil sa malinama, a potom i čokoladni fil. Ponavljajte postupak sve dok ne postrošite materijal i dok ne upotrebite sve tri kore.

Sastojke za glazuru sjedinite i otopite, ostavite je par minuta da se ohladi i potom prelijte preko torte. Ostavite baron tortu u frižider da se ohladi, najmanje tri sata, a najbolje preko noći i poslužite je.

Prijatno!

(Espreso/ona.telegraf/prenela PV)