Priroda, Foto: Tanjug

probajte

Srbi to bacaju, Danci prave ozbiljan biznis! Ova jednostavna ideja donosi brdo para

Već je poznato da su Skandinavci lideri u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine

Objavljeno: 10.01.2025. 10:36h

U Norveškoj organizuju eko-krstarenja brodovima, Švedska reciklira otpad toliko intenzivno da ga ponestaje, pa ga uvoze iz drugih zemalja, a u Danskoj su, između ostalog, došli na ovu inovativnu preduzetničku ideju.

Firma Beyond Coffee iz Jegersborgade u Kopenhagenu istakla se zanimljivom idejom koju su pohvalile brojne organizacije za zaštitu životne sredine i promociju ekološkog načina života.

Da li ste se ikada zapitali koliko se kafe popije svakog dana u svetu i koliko se taloga baci – bilo u domaćinstvima ili kafićima? Ako mislite da je ovaj ostatak beskoristan i bezopasan, varate se, piše Dnevnik.

Danci veruju da većina vrednih sastojaka kafe ostaje upravo u talogu koji se baca. Pošto su jedni od vodećih ljubitelja kafe u svetu, Beyond Coffee je odlučio da otkupljuje talog kafe od kafića koji bi inače bio bačen i koristi ga za – uzgoj pečuraka bukovača!

Bukovače – kako ih uzgajati?

foto: RINA

Ohlađeni talog kafe se pomeša sa micelijumom, vegetativnim delom gljive koji se sastoji od razgranatih niti. Sve se to čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri nedelje. Prve tri nedelje pečurke se drže na toplom i tamnom mestu, sličnom tlu u kojem bi rasle u prirodi. Zatim se poslednju nedelju prebacuju u hladnije prostorije sa visokom vlagom i više svetla. Tada pečurke počinju da klijaju.

Osim toga, Danci su primetili da je moguće uzgajati gljive nekoliko puta sa istim talogom kafe. Kada se on konačno potroši, predaje se lokalnim poljoprivrednicima koji mogu da nastave da ga koriste.

Beyond Coffee uzgaja bukovače na urbanoj farmi udaljenoj samo kilometar od prodavnice u kojoj ih prodaju. Pored toga, kod njih možete kupiti micelijum i početni komplet napravljen od recikliranih materijala za domaće uzgajivače, tako da ih možete sami uzgajati na svojoj zemlji. Za mesec dana imaćete svoje jestive gljive.

Bonus video:

(Espreso/Biz portal)