Krempita, Foto: Mitchel Hutchinson / Alamy / Alamy / Profimedia

nezaobilazna poslastica na Bledu

Recept za čuvenu bledsku krempitu: Kremasta i ukusna, osvojiće svakog sladokusca

Lisnato testo, fin žuti krem od jaja i šlag. Upravo smo u nekoliko reči opisali pravu krempnitu, nezaobilaznu poslasticu na Bledu.

Objavljeno: 09.01.2025. 22:30h

Krempita može postati još kremastiji ako mu dodate fini, velikodušni sloj slatke pavlake, a tek onda poklopite hrskavom korom, piše Punkufer.hr.

Sastojci:

Za krem:

7 jaja

350 grama šećera

1 vanilin šećer

220 grama brašna

1,5 l mleka

500 ml slatke pavlake

sok 1 limuna

3 kašike ruma

Za posipanje:

šećer u prahu

Krempitafoto: Printscreen/youtube/Moi Domasni Recepti

Priprema:

Pripremite kore za krempite ili uvaljajte lisnato testo, pa ga ispecite u rerni, te ga pustite da se potpuno ohladi i presecite na pola. Razdvojite belance od žumanca, pa žumancima dodajte polovinu od ukupnog šećera (175 g).

U drugoj posudi umutite belance pa im pred kraj mućenja polako dodajte ostatak šećera (175 grama).

Umutite žumance sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i limunovim sokom.

Dodajte mu brašno i oko 200 ml od ukupne količine mleka.

U dubljoj posudi nek provri ostatak mleka pa ga sklonite s vatre i uz stalno mešanje ulijte smesu sa žumancima.

Vratite na vatru i kuvajte oko 10 minuta, uz stalno mešanje, kako biste dobili gusti slastkasti krem.

U vruć krem pažljivo umutite belance.

Koru za krempitu položite u dublji pleh za pečenje, pa na nju sipajte kuvani krem, poravnajte i pustite da se potpuno ohladi.

Na ohlađeni krem dodajte umućenu slatku pavlaku, ravnomerno razmažite i prekrijte drugom korom za krempite koju ste iseckali na komade.

Oštrim nožem isecite sve krempite pa ih pospite šećerom u prahu.

Bonus video:

Espreso/BlicŽena/M.L.