Uštipci, Foto: Wieslaw Jarek / Panthermedia / Profimedia

starinsko jelo

Znate li kako se prave beogradski uštipci? Generacije su odrasle na njima, a spremaju se brzo i lako

Od njih polazi voda na usta

Objavljeno: 08.01.2025. 23:45h > 23:47h

Nekada su domaćice stalno pravile ove uštipke a sada ih se niko ne seti.

Potrebno je:

500 g brašna

200 g sira

1 jaje

2 dcl jogurta

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica šećera

so

Uštipcifoto: Printscreen/youtube/Home kitchen with Danny

Priprema:

Izgnječite sir pa dodajte jaje i sjedinite. Dodajte jogurt, sodu bikarbonu, šećer, so pa sjedinite smesu. Postepeno dodajte brašno i zamesite glatko testo koje se neće lepiti za ruke. Prekrijte folijom i stavite u frižider na pola sata.

Zatim premesite testo pa ga razvucite i secite pravougaonike. Pokrijte krpom. Malo razvucite uštpke rukama pa ih spuštajte u zagrejano ulje u tiganju na najjačoj temperaturi, dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane. Vadite ih na ubrus da se ocede od viška masnoće.

Bonus video:

Espreso/Una/M.L.