Vazdušast, mekan i sočan, Foto: Andrej Safaric / Alamy / Alamy / Profimedia

ukusno do bola

Kako se pravi čoko moko rolat-torta? Sve je gotov za pola sata, a idealno je za porodični ručak, kremasto i slatko

Vazdušast, mekan i sočan

Objavljeno: 27.12.2024. 23:30h

Umesto klasične čoko moko torte, ove godine na prazničnu trpezu spustite još interesantniju i možda čak i ukusniju alternativu – predivni slatki rolat!

Vazdušast, mekan i sočan, ovaj kremasti dezert miluje nepca i ono što je što nam svima treba nakon porodičnog ručka, a prikladan je kako za posebne prilike tako i za svakodnevne slatke zalogajčiće uz kafu.

Kako se pravi čoko moko rolat-torta?

Sastojci:

5 većih jaja

4 kašike ulja

7 kašika kristal šećera

1 kesica vanilin šećera

prstohvat soli

4 ravne kašike kakaoa

5 kašika brašna

1 kašičica praška za pecivo

1-2 kesice instant kafe, po ukusu

1 pakovanje slatke pavlake

200 grama bele čokolade

dekoracija po ukusu

foto: Andrej Safaric / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema

U odvojenoj činiji pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Mikserom umutite belanca s prstohvatom soli u čvrst sneg, pa postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Kad dobijete kompaktnu smesu, smanjite na srednju brzinu, pa uz neprestano miksanje dodajte žumanca i ulje. Potom malo po malo dodajte suve sastojke, pa kad se napravi homogena masa, izlijte u pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 20 minuta. Sačekajte da se prohladi desetak minuta, pa papirom uvijte u rolat. Stavite u frižider da se hladi.

U jednj posudi pomešajte belu čokoladu i umućenu slatku pavlaku. Izvadite iz frižidera koru, odmotajte, pa premažite ovim filom i ponovo urolajte, ovog puta bez papira.

Ukrasite po želji — šlagom, čokoladnim ili šarenim mrvicama, rendanom čokoladom, višnjama itd.

Bonus video:

(Espreso / Glossy / Prenela:M.S.)