Foto: Geoffrey Swaine / Shutterstock Editorial / Profimedia
uživajte u ukusu
Kad ovo spremite ukućanima neće znati kad im je dosta: Ovu poslasticu morate probati, topi se u ustima
Priprema se jednostavno, ali njen raskošan ukus čini je pravim praznikom za nepce.
Objavljeno: 24.12.2024. 15:22h
Bojana Savić
Bavarska pita s jabukama pravo je remek-delo tradicionalne nemačke kuhinje koje osvaja bogatim ukusom i sočnošću.
Ovaj dezert, idealan za sve ljubitelje slatkih užitaka, kombinuje aromatične jabuke, kremastu teksturu i savršeno prhko testo.
Donosimo vam recept koji će vaš dom ispuniti mirisima topline i domaće atmosfere, a vaše goste ostaviti bez daha.
SASTOJCI
- 3 jabuke
- Sok od 1/2 limun
- 2 kašike šećera
- 30 g putera
- Cimet
- 3 jaja
- Prstohvat soli
- 80 g šećera
- 100 ml biljnog ulja
- 200 g brašna
- 5 g praška za pecivo
- 8 g vanilin šećera 70 ml mleka
- 100 g oraha
- 2 jaja
- 50 g šećera
- 40 g skroba
- 500 ml mleka
PRIPREMA
- Iseckajte jabuke na kockice i stavite ih u jednu posudu, pa preko njih iscedite jednu polovinu limuna. Dodajte 2 kašike šećera i dobro promešajte.
- Puter otopite na tiganju pa dodajte iseckane jabuke. Konstantno mešajte na laganoj vatri, dodajte kašiku cimeta. Mešajte dok se krčka oko 8 minuta.
- U jednoj posudi umutite ručno 3 jaja, zatim dodajte 80g šećera i umešajte. Zatim dodajte 100ml biljnog ulja i dobro umešajte, zatim 200g brašna pa umešajte, pa prašak za pecivo i vanilin šećer i opet dobro promešajte sve. Dodajte 70ml mleka i ponovo umešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
- Na tiganju propržite 100g oraha dok ne dobiju blago zapečenu boju, zatim ih iseckajte nožem na sitno. Dodajte orahe i prethodno prepečene jabuke u smesu i dobro pomešajte sve. Dno i ivice pleha dobro premažite topljenim puterom, pa zatim celu pripremljenu smesu sipajte ravnomernu u pleh (mora biti malo dublji). Neka se peče u rerni oko 35 minuta na 180 stepeni.
- Za to vreme u jednom lončiću pomešajte dva jaja i 50g šećera, potom dodajte skrob, umešajte pa dodajte 500ml mleka ali malo po malo dok mešate kružnim pokretima. Stavite na laganu do srednju vatru uz konstantno mešanje sve dok ne provri i ne zgusne se u lepu kremu. Kada je gotova, sipajte je u staklneu posudu i prekrijte providnom folijom kako bi se hladila.
- Neka se i biskvit prohladi kada bude gotov, zatim ga osozgo premažite dobro mlekom, pa onda odozgo ravnomerno razmažite ohlađenu kremu, a radi dekoracije na kraju odozgo možete posuti dekorativne sitne orahe ili lešnike.
- Neka se pita ohladi u frižideru oko 2-3 sata i možete je poslužiti. Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)