Foto: Zvonimir Atletic / Panthermedia / Profimedia

predivno

Poslastica za zimske dane koja vraća u detinjstvo: Sočan i neodoljivo ukusan slatkiš koji će vaša porodica voleti

Mada su čokoladne i kremaste poslastice lepe, ponekada umeju da dosade i upravo tada na scenu stupaju ovakvi vanvremenski slatkiši.

Objavljeno: 24.12.2024. 11:36h

Mada su čokoladne i kremaste poslastice lepe, ponekada umeju da dosade i upravo tada na scenu stupaju ovakvi vanvremenski slatkiši.

U tom duhu najčešće se pripremaju raznorazne pite i štrudle po starinskim receptima, a mnogi ne znaju da postoji zimski kolač lepši od svakog drugog dezerta.

Zdrav je i ukusan, priprema se brzo i lako, dok njegov čarobni ukus vraća u neka bezbrižnija i lepša vremena.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 80 g šećera
  • ekstrakt vanile
  • 100 ml ulja od semena
  • 100 ml mleka
  • 200 g brašna
  • 12 g praška za pecivo
  • 150 g krem sira 20 g šećera
  • 1 jaje
  • ekstrakt vanile
  • borovnice, maline ili neko drugo crveno voće po želji

Priprema:

  1. U jednu posudu sipajte 2 jaja, prstohvat soli, 80g šećera i malo ekstrakta vanile pa sve umutite mikserom. Usput dodajte 100ml ulja i nastavite da miksujete. U nekom trenutku dodajte i 100ml mleka. Mutite dok ne dobijete homogenu tečnu smesu sa penicom na vrhu.
  2. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa ih dodajte smesi. Mutite mikserom dok ne dobijete homogenu gustu smesu bez grudvica. Zatim smesu ravnomerno sipajte preko pek papira u okruglastom dubokom plehu.
  3. U jednoj posudici dobro pomešajte krem sir, 20g šećera, ekstrakt vanile i jedno jaje. Tako dobijenu smesu dodajte preko prve smese u plehu, ali kašikom, poput okruglastih ukrasa, tako da se dobije reljefast kolač.
  4. Odozgo ravnomerno rasporedite borovnice ili drugo crveno voće po izboru. Ubacite u rernu i neka se peče oko 40 minuta na 180 stepeni.
  5. Kada je kolač pečen možete ga izvući iz rerne i posuti šećerom u prahu. Sačekajte da se malo ohladi, isecite ga i poslužite. Prijatno!

Bonus video:

(Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)