Priganice, Foto: Printscreen/Youtube/Cone TV

spremite

Bez ovog jelo je Badnje veče nezamislivo: Obavezno se stavlja na sto, starija priprema od ove ne postoji

Ovakve su napravljene po starinskom domaćem receptu i obožavaćete ih.

Objavljeno: 24.12.2024. 07:56h

S obzirom na to da se Badnji dan posti, priganice su idealno jelo koje se vrlo jednostavno pravi.

Ovakve su napravljene po starinskom domaćem receptu i obožavaćete ih.

Sastojci za priganice

450 g brašna

12 g svežeg kvasca

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

350 ml mlake vode

ulje

Način pripreme priganica

Zagrejte vodu tako da bude mlaka, pa u nju izmrvite kvasac i dodajte šećer. Nakon otprilike pet minuta dodajte brašno i so.

Testo treba da bude srednje gustine - gušće nego za palačinke, ali ređe nego za kiflice.

Pokrijte posudu u kojoj se nalazi testo prozirnom folijom i ostavite da odstoji na toplom mestu oko pola sata.

Pre nego što krenete sa prženjem, nekoliko puta pažljivo prođite varjačom kroz testo kako biste mu dali vazdušastost.

U dubljoj šerpi zagrejte ulje. Kada ulje postane dovoljno vruće, kašikom spuštajte komadiće testa. Pre nego što stavite svaku kašiku testa u ulje, umačite je u hladnu vodu. Ako priganica nije okrugla, oblikujte je prstima pre nego što je spustite u vruće ulje.

Kada priganice porumene i postanu lepe i hrskave, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće. Poslužite ih dok su još tople.

(Espreso/ona.telegraf/Prenela PV)