Foto: Printscreen/Youtube/Neodoljivi Ukusi

ukusno do bola

Da li ste jeli "pesak tortu"? Ovo je sigurno recept nedelje: Domaćice u Srbiji obožavaju ovu tortu, a evo zašto

Fina je, lagana, kremasta, ukusna i brza za pripremu.

Objavljeno: 23.12.2024. 20:09h

Pesak torta je za sve ljubitelje slatkiša omiljena poslastica!

Ova poslastica je popularna nekoliko decenija. Fina je, lagana, kremasta, ukusna i brza za pripremu.

Sastojci:

1 l mleka

200 g šećera

3 pudinga od vanile (ili 120 g gustina)

1 kesica vanilin šećera

150 g margarina ili maslaca

150 g mlevenog keksa

80 g mlečne čokolade

80 g kokosa

1 kesica šlaga (40 g)

mleko za šlag prema uputstvu sa pakovanja

Pesak tortafoto: Printscreen/Youtube/Neodoljivi Ukusi

Priprema:

U 2 dl hladnog mleka rastvoriti puding/gustin.

8 dl mleka sipati u šerpu, dodati šećer i staviti da provri.

Kada provri sipati puding rastvoren u mleku i skuvati ga prema uputstvu sa pakovanja (oko 5 minuta na srednjoj temperaturi uz neprekidno mešanje).

Umešati vanilin šećer.

Na šerpu u kojoj je puding staviti poklopac ili pokriti providnom folijom kako se tokom hlađenja ne bi stvorila korica.

Mešati ga povremeno tokom hlađenja.

Ohladiti ga na sobnoj temperaturi.

foto: Printscreen/Youtube/Neodoljivi Ukusi

Margarin ili puter sobne temperature umutiti mikserom i dodati u ohlađeni puding i ponovo umutiti.

Smesu podeliti na tri jednaka dela.

U prvi deo umešati mleveni keks i staviti na dno modle prečnika oko 20 cm.

U drugi deo umešati istopljenu čokoladu, premazati preko sloja sa keksom.

U treći deo umešati kokos, premazati preko čokoladnog sloja.

Šlag umutiti prema uputstvu sa pakovanja i premazati tortu.

Ostaviti je u frižideru nekoliko sati (najbolje preko noći), dekorisati po želji i poslužiti.

Ukoliko želite posnu poslasticu, mrsne sastojke zamenite posnim.

Bonus video:

(Espreso / Danas/ Prenela:M.S.)