Pihtije, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

neodoljive

Ovo jelo je podelilo Srbiju na pola: Ili ga volite ili mrzite, sad isplivao recept za najukusnije ikada

Iako mnogi pripremaju pihtije samo sa jednom vrstom mesa, pravi majstori tvrde da su najlepše one koje kombinuju svinjetinu i junetinu, stvarajući bogatstvo ukusa.

Objavljeno: 23.12.2024. 14:11h

Pihtije su za vreme slava neizbeže na trepzi.

Iako mnogi pripremaju pihtije samo sa jednom vrstom mesa, pravi majstori tvrde da su najlepše one koje kombinuju svinjetinu i junetinu, stvarajući bogatstvo ukusa.

Potrebni sastojci

Pihtijefoto: Youtube printscreen Brzo Lako Ukusno

1 svinjska butkica

2 svinjske nogice

1/2 junećeg repa

500 g junećeg ribića

1 glavica belog luka

so

biber u zrnu

4-5 listića lovora

voda

začinska paprika (za posipanje)

Pogledajte galeriju

Rumenačka pihtijada

Način pripreme

Svinjsku butkicu i ribić isecite na veće komade, a zatim ih zajedno sa repom i nogicama stavite u veću šerpu. Dodajte lovorov list, so, biber u zrnu i glavicu belog luka sa ljuskom. Nalijte vodom da svi sastojci ogreznu i kuvajte na tihoj vatri dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.

Kada je meso kuvano, izvadite ga iz šerpe, a zatim pažljivo odvojite meso od kostiju i masnoće. Supu od kuvanja procedite kako bi bila čista i bistra.

U duboke tanjire rasporedite komade mesa, pa ih prelijte proceđenom supom. Pihtije ostavite na hladnom da se stegnu, a zatim ih, kada se ohlade i učvrste, isecite na kocke željene veličine.

Na kraju, pospite ih sitnom začinskom paprikom i poslužite.

(Espreso/ona.telegraf/prenela PV)