Foto: Albert Gonzlez / Alamy / Alamy / Profimedia
slatkiš
Najkremastija poslastica bez jaja kojoj niko ne može odoleti: Topi se u ustima, a sprema se veoma jednostavno
Idealna je opcija za sve koji žele da se zaslade nečim posebnim, a da ne provedu previše vremena u kuhinji.
Objavljeno: 23.12.2024. 11:40h
Bojana Savić
Tiramisu je jedan od najpoznatijih italijanskih dezerata koji osvaja svojim kremastim slojevima i bogatim ukusom kafe.
Međutim, mnogi ga izbegavaju zbog upotrebe sirovih jaja, koja su čest sastojak u tradicionalnom receptu.
Dobra vest je da možete uživati u ovoj poslastici bez kompromisa uz jednostavan recept bez jaja, koji je podjednako ukusan i brz za pripremu.
Sastojci
- 300 g piškota
- 250 g maskarpone sira 200 ml slatke pavlake za šlag
- 50 g šećera u prahu
- 200 ml skuvane kafe (ohlađene)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Kakao prah za posipanje
Priprema
- U dubokoj posudi umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne dobijete čvrst šlag. Dodajte maskarpone sir i ekstrakt vanile, pa sve pažljivo sjedinite mikserom na nižoj brzini dok ne dobijete glatku i kremastu masu.
- Skuvajte jaču kafu i ostavite je da se potpuno ohladi. Piškote kratko umočite u ohlađenu kafu (ne predugo da se ne raspadnu) i ređajte ih u pravougaonu tepsiju ili staklenu posudu, formirajući prvi sloj.
- Preko sloja piškota ravnomerno nanesite polovinu kreme. Ponovite postupak – stavite još jedan sloj piškota natopljenih kafom, pa preostali deo kreme.
- Na kraju, celu površinu pospite kakaom u prahu uz pomoć male cediljke za ravnomerno posipanje.
- Stavite tiramisu u frižider i ostavite da se hladi najmanje 4 sata, a najbolje preko noći kako bi se ukusi proželi.
- Za dodatnu aromu, možete u kafu dodati malo ruma ili amaretta.
- Umesto kakaa, možete koristiti rendanu crnu čokoladu za posipanje.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/E.S./prenela.B.S.)