Foto: Karen Karakhanian / Panthermedia / Profimedia

POGLEDAJTE

Lekar otkriva šta treba jesti pre nego što popijete alkohol da ne biste imali mamurluk: „Ovo je rešenje za sve“

Sezona veselja je sada u punom jeku

Objavljeno: 21.12.2024. 21:27h

Britanski doktor otkrio je šta treba jesti pre konzumiranja alkohola kako bi se izbeglo brzo opijanje, što bi moglo čak pomoći da se izbegne mamurluk.

Sezona veselja je sada u punom jeku, ali postoji li način da se izbegne previše veselja i smanji mogućnost teškog mamurluka sledećeg dana?

Doktor Karan Rajan, lekar opšte prakse u NHS-u, koji ima više od pet miliona pratilaca na svom TikTok profilu, gde diskutuje o zdravlju, podelio je svoje savete i demantovao jedan popularni mit o tome da treba jesti pre nego što se pije alkohol.

Savet Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ukazuje na to da je umeren pristup konzumiranju alkohola najbolji način da se izbegnu negativni efekti po zdravlje, ali ako uživate u prazničnim trenucima odgovorno, postoji nekoliko načina kako možete da izbegnete brzo opijanje i smanjite negativne efekte kasnijeg mamurluka, prema rečima doktora.

Saveti su usledili nakon što je još jedna korisnica TikToka podelila video u kojem tvrdi da je sir tajna za smanjenje rizika od mamurluka. Ona je izjavila: „Ako izlazite i planirate da pijete alkohol, jedenje sira pre pijenja može smanjiti rizik od mamurluka. To je zato što sir sadrži puno proteina, masti i složenih ugljenih hidrata koji mogu obložiti stomak.“

Međutim, doktor Raj se nije složio i rekao da je nemoguće potpuno izbeći negativne efekte pijenja alkohola. On je rekao: „Evo životne lekcije od doktora: ne možete obložiti stomak ili formirati fizičku barijeru pre pijenja alkohola kako biste se manje opili.“

On je objasnio da je to zato što većina alkohola „biva apsorbovana u vašem tankom crevu“.

Ali nije sve izgubljeno, jer je doktor rekao da možete usporiti proces varenja i „vreme tranzita GI trakta“. Da biste to postigli, savetovao je da jedete obroke bogate mastima, proteinima i vlaknima, jer oni usporavaju apsorpciju alkohola.

Koristeći improvizovanu cev i balon kako bi prikazao svoju poentu, sa balonom kao „stomakom“ i cevkom kao „tankim crevom“, doktor Raj je demonstrirao kako ovi nutrijenti podstiču stomak da oslobađa hranu sporije.

Objasnio je: „Ovo odlaže ulazak alkohola u tanko crevo, što znači da se alkohol apsorbuje postepeno u krvotok, pa se sporije opijate.“

Doktor je dodao da ovaj proces nije vezan za određenu vrstu hrane, jer se sve svodi na unos kalorija pre ili tokom konzumiranja alkohola, što usporava pražnjenje želuca i celokupni proces varenja.

Takođe je objasnio zašto alkohol u kombinaciji sa napicima koji nemaju kalorije čini da se brže opijemo nego sa onima koji sadrže puno masti i šećera.

On je dodao: „Šećer i kalorije podstiču oslobađanje probavnih hormona poput gastrina, koji usporavaju varenje i apsorpciju alkohola.“

CDC preporučuje umerenu upotrebu alkohola, sa maksimalno dva alkoholna pića dnevno za muškarce i jednim pićem ili manje za žene.

(Espreso/Nova/)