pažnja
Ovako se prave čuvene ruske krofne! Tajna je u preciznoj MERI brašna, ovo nigde nema na internetu
"Piške" su simbol ovog grada, a sastojci su toliko prosti da ih možete spremiti i kod kuće.
Da biste probali ove krofne, ne morate ići u Sankt Peterburg.
"Piške" su simbol ovog grada, a sastojci su toliko prosti da ih možete spremiti i kod kuće.
SASTOJCI
230 g brašna
150 ml vode
15 g putera
20 g šećera
Prstohvat soli
2 g suvog kvasca
Ulje za pršenje
Šećer u prahu za posipanje
NAČIN PRIPREME
Pomešajte kvasac i šećer u toploj vodi.
Dodajte otopljeni puter.
Sipajte brašno i so.
Zamesite testo. Bolje je da to uraditi pomoću miksera, jer je testo tečno i lepiće vam se za ruke. Takvo i treba da bude. Nemojte dodavati brašno da bi komadi testa ostali lagani i vazdušasti. Ako mesite ručno, radite silikonskim špatulom.
Dublju posudu namažite uljem i prebacite u nju testo. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da narasta sat vremena.
Intenzivno premesite testo, pa ostavite da stoji još sat vremena.
Testo podelite na male loptice, približne težine od po 30 grama. Dok radite sa testom, namažite ruke uljem. Nemojte koristiti brašno jer će pri prženju goreti. Stavite ih na uljem podmazanu površinu i ostavite da narastu 15-20 minuta.
U dubokoj šerpi zagrejte suncokretovo ulje (da li je ulje spremno za prženje možete da proverite pomoću čačkalice – spustite je u ulje i ako se pojave mehurići, spremno je). Palcem i srednjim prstom napravite rupu u sredini svake loptice od testa.
Pržite ih sa obe strane i stalno okrećite.
Gotove krofne izvadite na papirni ubrus.
Pre serviranja krofne pospite šećerom u prahu i poslužite dok su tople.
(Espreso/blic žena/Russia Beyond/Prenela PV)