OTKRIO
Voja Perišić otkrio koje ulje će vas prepoloviti na pola! "Koristite ga par pet, šest puta nedeljno, desiće se..."
Njega preporučujem jer je kvalitetno, a nije toliko skupo kao maslinovo.
Prof. dr Vojislav Perišić u Jutarnjem programu govorio je o dve popularne dijete nordijeskoj i mediteranskoj i istako koje su razlike između njih.
"Postoji veoma bitna razlika između ove dve dijete, a ona se krije u masnoćama. Mediteranska dijeta sadrži maslinovo ulje, dok nordijska koristi ulje uljane repice. Oba ulja imaju isti lipidni sastav, koriste najzdravije masnoće. Samo po tipu ulja se razlikuju, ali svakako obuhvataju kvalitetne i zdrave masnoće, pune omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Kvalitetne omega-3 i omega-6 masne kiseline imaju veliki uticaj na status krvnih sudova. I nikako ne smemo preterivati sa unosom šećera", započeo je doktor Perišić, pa dodao:
"Pogledajte vi nekoga sa Mediterana, oniži je, možda punačak, ima stomak, dok je Skandinavac šlank. Ali po učestalosti hipertenzije i infarkta, oni su slični. I mnogo se u poslednje vreme istražuje da li prekomerna težina utiče na aterosklerozu ili slične probleme. Utvrđeno je da tip masnoće utiče, ali gojaznost, i ne toliko. Čovek može da ima 10-15 kilograma viška i neće imati veći zdravstveni problem", objasnio je doktor.
Doktor je naglasio da on u ishrani ipak daje prednost ulju repice.
"Barem pet, šest puta nedeljno koristite ulje repice. Njega preporučujem jer je kvalitetno, a nije toliko skupo kao maslinovo. Nije jeftino ni kao naš suncokretov zejtin, ali ne morate ga sipati tako da hrana ogrezne, sipajte pomalo i trajaće vam taj litar ulja. A bolje je za vas jer suncokretovo ulje nije zdravo", naglasio je.
Profesor Vojislav Perišić je i detaljno objasnio kako izgleda ishrana u obe ove dijete.
"Pogledajte vi i Grke, i nordijske narode. Tri puta nedeljno jedu ribu, i jedni, i drugi. Pa zatim, integralne žitarice i ovsene pahuljice i piju mleko, ali sa malo masti. Pa povrće! Dosta ga koriste obe kuhinje. To su i salate, zelena salata, rukola, radič, rotkvice, mladi luk, to se sve jede pre 'udarne' klope dana. I uneli smo vlakna, masne kiseline, sve to što protektivno deluje na organizam", zaključio je naš čuveni gastroenterolog
(Espreso/blic žena/prenela PV)