hrana
Posna carska pita bez koje nećete moći da zamislite trpezu: Odličan predlog za Svetog Nikolu i praznike, ukusno
Slavska trpeza mora da bude nešto posebno, a takvom ćete je učiniti ako spremite specijalitete o kojima će pričati svi gosti
Tokom velikog Božićnog posta na trpezama u mnogim domovima nalaze se brojna jela koja su bez jaja, mleka i drugih sastojaka životinjskog porekla.
Među njia je i carska pita, a ako se pitate kako posna evo odgovora za vas.
Posna carska pita je tradicionalno jelo koje se priprema u vreme posta, a može imati različite varijante zavisno od sastojaka. Evo recepta za ukusnu posnu carski pitu:
Posna carska pita sa spanaćem i sojom
Sastojci:
- 500 g kora
- 300 g svežeg spanaća (ili smrznutog)
- 100 g sojinih ljuspica (ili tofu po želji)
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- So, biber, maslinovo ulje, suvi začin
Priprema:
U tiganju, na malo ulja propržite sitno iseckani crni i beli luk, dodajte španać (ako koristite svež, operite i sitno iseckajte) i propržite. Ako koristite smrznuti, samo ga rastopite.
Dodajte sojino meso (prethodno skuvano prema uputstvu) ili tofu (sitno izgnječen) i dobro sve promešajte. Posolite i pobiberite.
Na dno tepsije stavite jednu koru, premažite je uljem, pa stavite sloj fila. Prekrijte korom i ponovite dok ne potrošite sve kore. Pitu stavite u unapred ugrejanu rernu na 200°C i pecite 30-40 minuta dok ne postane zlatna.
Svaka od ovih pita je hranljiva, ukusna i savršena za vreme posta.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenela:B.S.)