Foto: Ryan Michalesko / Newscom / Profimedia

prijatno

Od ovoga ide voda na usta, kad ovo probate zaboravićete sve druge recepte i jela: Slasni zalogaji bude sva čula

Odlična ideja za ručak za celu porodicu

Objavljeno: 11.12.2024. 16:49h

Tradicionalno grčko jelo stiglo je u sve krajeve sveta, pa ima brojne varijante, a danas vam predstavljamo musaku kakva se pravi na Ostrvu, gde je još poznata i kao pastirska pita.

Sastojci:

Za fil

  • velika glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 600 g mlevenog mesa
  • 2 do 3 šargarepe
  • 1 do 2 šake graška
  • so, suvi začin, biber (ako imate malo dete izostavite biber ili ga stavite veoma malo)
  • ulje
  • aleva paprika
  • kašičica šećera

Za pire

  • 1 kg krompira
  • 2 do 3 kašičice putera
  • oko 100 ml mleka (više nego što se stavlja kada se uobičajeno pravi kromipir pire)

Priprema

Izdinstati crni i beli luk na ulju, pa dodati meso i začine, a zatim šargarepu i grašak, piše Stvar ukusa. Kada je meso braonkasto, znači da je gotovo. Odvojeno pripremiti krompir pire, ali sa većom količinom mleka nego što se inače čini.

U podmazan pleh staviti smesu od mesa, a preko nje pire. Peći u rerni na 180 stepeni, oko 20 minuta.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Glossy/prenela:B.S.)