Foto: Printscreen/youtube, Zorana Jevtić,, Wikipedia

PRAVILA SU TU DA SE POŠTUJU

Znate li zapravo koja su pravila? Evo kako treba da izgleda slavska trpeza za Svetog Nikolu, mora se poštovati

Spremati mrsnu hranu za slavu je poguban greh ako je vreme posta

Objavljeno: 11.12.2024. 07:37h > 07:42h

Sezona slava je uveliko krenula. Za dva dana obeležavamo jednu od onih koju slavi najveći broj naših građana – Svetog Nikolu, hrišćanskog svetitelja koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Kao što znamo već, za slavu se obično sprema sve u mnogo većim količinama nego inače, izbor je raznolik. Iako je ove godine obeležavanje slava zbog epidemije korona virusa drugačije nego pre, odnosno ograničen je broj gostiju i preporuka je da ovaj sveti dan slavite u krugu svojih najbližih, to nije razlog da ne uživate u hrani.

Bilo da ste ljubitelj slanih specijaliteta ili slatkih, sigurno je da ćete imati nešto za sebe, ali ono što treba da znate jeste da pečenje neizostavni deo svake mrsne trpeze. Međutim, šta treba da se nađe na slavskom stolu kada je slava posna?

foto: Printscreen/youtube, Zorana Jevtić,, Wikipedia

Kako Sveti Nikola pada u vreme Velikog božićnog posta, vernici pripremaju ribu i posnu hranu.

Spremati mrsnu hranu za slavu je poguban greh ako je vreme posta. Čak i ako slava pada u sredu ili petak, bez obzira da li je vreme posta, valjalo bi spremati posnu hranu.

1. Pogača

Pogača ili prekada, najbolje bi bilo da je domaća. Domaći hleb nosi posebnu simboliku ognjišta, a i svakako je mnogo ukusnija od kupovne, pogotovo kada je topla. Možete je praviti od kukuruznog brašna ili mešavine belog i kukuruznog bašna, bez dodataka jaja ili mleka jer je trpeza posna.

foto: Milovan Radmanovac / Alamy / Alamy / Profimedia

2. Pasulj prebranac

Pasulj prebranac služi kao savršeno toplo predjelo, možete mu dodati začine poput bosiljka i nane, tako ćete ga uičiniti mnogo ukusnijim.

foto: : Jaroslav Kvíz / Ifood SM / Profimedia

3.. Ajvar

Takođe, ono što je neizostavni srpski, nazovimo brend je ajvar. On se može služiti u oba slučaja, a sjajan je i kao predjelo, salata ili dodatak jelima. Ajvar je ostao jedna neprekinuta tradicija zimskog perioda i spada u kultnu hranu srpske trpeze.

Kako se srpske slave proslavljaju, mahom, u zimskom periodu kada je sezona konzumiranja ajvara, naravno da zauzima sveto mesto na slavskoj trpezi.

foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

4. Salata od testenine i tunjevine!

Od salata možete da napravite salatu od testenina i tunjevine, lako se sprema, i jako je ukusna.

foto: Luca Santilli / Panthermedia / Profimedia

5. Riba

Naravno da je posna trpeza nezamisliva bez ukusne ribe, možete pripremiti bilo koju, odnosno onu koju vi najviše volite da jedete. Ne zaboravite da preko nje, tokom jela, nacedite svež limun jer je tako i mnogo ukusnija i mnogo zdravija.

foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

6. Torta i kolači

Slatkiši su nezaoblilazni na svakoj svečanoj trpezi, pa tako i na slavskoj, samo što na ovoj moraju da budu posni.

foto: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia

Bonus video:

(Espreso/Srbija danas/Prenela:M.S.)