Foto: BODE / imago sportfotodienst / Profimedia

ukusno

Ovo je bolje i od Dubai čokolade za kojom je svet poludeo: Zdrava i ukusna poslastica koja se topi u ustima

Pripremite se da očarate svoja čula i impresionirate svakoga ko je proba.

Objavljeno: 03.12.2024. 15:30h

Kažu da je Dubai čokolada vrhunac luksuza i ukusa, ali da li ste ikada probali domaću kreaciju koja može parirati i najskupljim svetskim čokoladama?

Predstavljamo vam "Nebeski užitak", poslasticu koja kombinuje bogatstvo tamne čokolade sa nesvakidašnjim notama začina, suptilnom hrskavošću i egzotičnim voćem.

Ovaj recept je savršen za one koji žele da stvore remek-delo koje osvaja ne samo ukusom, već i mirisom i teksturom.

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade (70% kakaa ili više)
  • 50 g kakao putera
  • 2 kašike kokosovog šećera (ili meda za blaži ukus)
  • Prstohvat morske soli
  • 1 kašičica kardamoma u prahu
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 kašičica narendane korice narandže
  • 30 g kandiranog đumbira, sitno seckanog
  • 30 g liofilizovanih (osušenih) malina
  • 20 g pistaća, grubo iseckanih 1 kašika pčelinjeg polena za dekoraciju (opciono)
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Priprema:

Otopite tamnu čokoladu i kakao puter na pari, mešajući dok smesa ne postane potpuno glatka. Dodajte kokosov šećer i nastavite da mešate dok se šećer ne rastopi. Sklonite sa vatre.

U otopljenu čokoladu dodajte kardamom, cimet, morsku so i narendanu koricu narandže. Dobro promešajte da se sastojci ravnomerno rasporede.

U smesu pažljivo umešajte kandirani đumbir, polovinu liofilizovanih malina i polovinu pistacija. Ostatak sačuvajte za dekoraciju.

Sipajte smesu u kalup obložen papirom za pečenje ili u silikonske kalupe za čokoladu. Ravnomerno rasporedite smesu, a zatim je ukrasite preostalim malinama, pistaćima i, po želji, pčelinjim polenom.

Stavite čokoladu u frižider na najmanje 2 sata, dok se potpuno ne stvrdne. Nakon toga je izvadite iz kalupa i pažljivo isecite na željene oblike.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)