ukusno
Ovo je bolje i od Dubai čokolade za kojom je svet poludeo: Zdrava i ukusna poslastica koja se topi u ustima
Pripremite se da očarate svoja čula i impresionirate svakoga ko je proba.
Kažu da je Dubai čokolada vrhunac luksuza i ukusa, ali da li ste ikada probali domaću kreaciju koja može parirati i najskupljim svetskim čokoladama?
Predstavljamo vam "Nebeski užitak", poslasticu koja kombinuje bogatstvo tamne čokolade sa nesvakidašnjim notama začina, suptilnom hrskavošću i egzotičnim voćem.
Ovaj recept je savršen za one koji žele da stvore remek-delo koje osvaja ne samo ukusom, već i mirisom i teksturom.
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade (70% kakaa ili više)
- 50 g kakao putera
- 2 kašike kokosovog šećera (ili meda za blaži ukus)
- Prstohvat morske soli
- 1 kašičica kardamoma u prahu
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 kašičica narendane korice narandže
- 30 g kandiranog đumbira, sitno seckanog
- 30 g liofilizovanih (osušenih) malina
- 20 g pistaća, grubo iseckanih 1 kašika pčelinjeg polena za dekoraciju (opciono)
Priprema:
Otopite tamnu čokoladu i kakao puter na pari, mešajući dok smesa ne postane potpuno glatka. Dodajte kokosov šećer i nastavite da mešate dok se šećer ne rastopi. Sklonite sa vatre.
U otopljenu čokoladu dodajte kardamom, cimet, morsku so i narendanu koricu narandže. Dobro promešajte da se sastojci ravnomerno rasporede.
U smesu pažljivo umešajte kandirani đumbir, polovinu liofilizovanih malina i polovinu pistacija. Ostatak sačuvajte za dekoraciju.
Sipajte smesu u kalup obložen papirom za pečenje ili u silikonske kalupe za čokoladu. Ravnomerno rasporedite smesu, a zatim je ukrasite preostalim malinama, pistaćima i, po želji, pčelinjim polenom.
Stavite čokoladu u frižider na najmanje 2 sata, dok se potpuno ne stvrdne. Nakon toga je izvadite iz kalupa i pažljivo isecite na željene oblike.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)