Foto: Kati Molin / Alamy / Alamy / Profimedia

ukusno

Da li ste probali Dubai krofne? Nećete verovati koliko su ukusne i mekane, a fil će vas tek baciti na kolena

Recept zlata vredan

Objavljeno: 03.12.2024. 14:04h

Kao što i već znate, Dubai čokolada preko noći postala je planetarno popularna, a ukusom je osvojila doslovno ceo svet!

Ono što je još zanimljivije je da su ovaj popularni fil mnogi počeli da stavljaju i u ostale dezerte, te sada možemo probati Dubai torte i kolače.

Mi smo za vas napravili Dubai krofne koje prosto morate probati, a jako se lako prave!

Dubai čokoladafoto: BODE / imago sportfotodienst / Profimedia

Sastojci za testo:

500g brašna

300ml toplog mleka

50g putera

2 jaja i 1 žumance

7g suvog kvasca

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

foto: Mykola Zaiarnyi / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci za fil:

150 g kadaifa

30 g maslaca

200 g krema od pistaća

Usitnite kadaif, otopite maslac i dodajte mu iseckan kadaif, pa ga pecite dok lagano ne porumeni i ne postane hrskav.

U drugoj posudi lagano zagrijte krem od pistaća i pomešajte s kadaifom.

Pistaćifoto: Maya Shustov / Alamy / Alamy / Profimedia

PRIPREMA TESTA

Na samom početku pomešajte sve suve sastojke, odnosno pomešajte suvi kvasac sa brašnom i zatim dodajte šećer i so. U šerpici ugrejte mleko i puter – samo ugrejano, nikako vrelo, prelijte i pomešajte sa brašnom, a zatim u poslednjem koraku dodajte jaja.

Najbolje je sve sastojke zatim izmešati mikserom, dok ne dobijete kompaktnu smesu.

Razvijte testo i dodajte još malo brašna kako se ne bi lepilo, a zatim oklagijom razvijte testo na debljinu od 1cm.

Časom srednje veličine vadine krugove, i tek nakon toga prekrijte testo, i ostavite ga da “odmara” i nadođe jos 40ak minuta. Tetso mora biti prekriveno folijom, a onda i krpom.

Kada je testo nadošlo, i krofne skoro duplirale svoju prvobitnu veličinu vreme je za prženje. Možete ih pržiti na masti ili ulju.

Dubai krofnefoto: Kati Molin / Alamy / Alamy / Profimedia

FIL

Rasecite krofnu i dodajte ukusni Dubai fil. Možete krofne ukrastiti šećerom u praku, kao i drobljenim pistaćima.

Ukoliko želite još jači ukus, možete krofnu preliki i mlečnom čokoladom.

Prijatno!

Bonus video:

(Espreso / M.S.)