nema boljeg
Sultan oblanda sa suvim grožđem i orasima: Brzinska poslastica koja se ne peče, a ukus je bogovski
Odlične su ako spremate slavu ili imate neko drugo slavlje, a želite da pripremite sitne kolače
Ako volite oblande i napolitanke, onda ćete obožavati i sultan oblande prelivene čokoladom, koje se uz ovaj recept lako i brzo pripremaju.
Potrebna su vam samo dva lista oblande između kojih ide sladak i ukusan nadev. Odlične su ako spremate slavu ili imate neko drugo slavlje, a želite da pripremite sitne kolače.
Sastojci:
- 2 lista velike oblande
- 500 g šećera
- 250 g margarina ili maslaca
- 3 jajeta
- 200 g suvog grožđa
- 200 g seckanih oraha
- 300 g mlevenog keksa
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
U veću šerpu stavite 300 g šećera, pa otopite na laganoj vatri. Dok čekate ulupjte jaja sa ostatkom šećera, a maslac isecite na kockice, pa ga dodajte u otopljeni šećer. Mešajte dok se maslac skroz ne otopi i sjedini sa šećerom. Polako dodajte smesu sa jajima i kuvajte mešajući oko 10 minuta dok ne provri. Sve kuvajte na srednjoj vatri dok ne dobije karamel boju. Zatim sklonite sa ringle, pa dodajte orahe, suvo grožđe, keks i lepo sjedinite. Ostavite oko 15 minuta da se fil prohladi. Potom nanesite masu na oblandu i ravnomerno razmažite. Poklopite hrpavom stranom druge oblande i stavite preko nešto teško, kako bi se zalepilo. Ostavite da se ohladi, a za to vreme napravite čokoladnu glazuru. U šerpicu dodajte ulje i izlomljenu čokoladu, pa sve otapajte na umerenoj vatru dok se ne rastopi. Kada se i ona malo prohladi ravnomerno nanesite preko oblande.
Bonus video:
(Espreso/stvarukusa/TM)